• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helén Eliasson (S) oppositionsråd och Johnny Magnusson (M) regionstyrelsens ordförande. Foto: Socialdemokraterna/TT

En miljard extra till regionens sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill ge sjukvården i Västra Götaland en miljard extra. Pengarna ska delvis komma från det överskott regionen gjorde 2020. Men den politiska ledningen är inte nöjd och kallar agerandet från oppositionen för “nya höjder av ansvarslöshet”. 

En miljard ska plockas från regionens vinst för 2020 och de bidrag som aviserats från regeringen, med syfte att freda regionens sjukhus från sparbeting under pandemin. Det var huvuddraget i det initiativärende som S fick igenom under tisdagens regionstyrelsemöte. 

Beslutet, som fick stöd av V och SD, går ut på att regiondirektören ska utreda hur ett förstärkningsförslag på en miljard till sjukvården skulle kunna se ut och presentera detta för regionstyrelsen den 4 maj.

”Viktig signal till sjukvården”

Oppositionsrådet Helén Eliasson (S) var nöjd med beslutet. Att regionen gjorde ett så positivt resultat förra året beror enligt henne till stor del på att stadsbidragen sparades istället för att användas.  

– Det är en jätteviktig signal till alla dem som jobbar i sjukvården. Att vi tar ansvar för de historiskt stora satsningarna och bidragen vi fått kommer verksamheten till del, säger hon.

– Vi är starkt kritiska till den M-ledda ledningen att de här pengarna från staten inte kommer ut i vården med en gång.

M: Nya höjder av ansvarslöshet

Regionens politiska ledning kallar agerandet från oppositionen för “nya höjder av ansvarslöshet” i ett pressmeddelande.

- Jag beklagar att de tondövt tydligen inte hört att GrönBlå Samverkan utlovat att ta hand om kostnaderna för pandemin. Att de inte sett att statsbidragen för år 2020 faktiskt använts och används. Att de nu vill nalla av förra årets resultat som bland annat behövs för den ökade pensionsskulden med en dryg miljard är häpnadsväckande, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer