Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör centerpartisten Ulf H Bertills om förslaget att slå ihop Hjo, Tidaholm och Habo. Foto: Bosse Carlqvist/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Förslag om en ny stor kommun: Slå samman Habo med Hjo och Tidaholm

Uppdaterad
Publicerad

Habo borde gå samman med Hjo och Tidaholms kommuner. Alltså att tre kommuner blir en. Det oväntade förslaget kommer centerpartisten Ulf H Bertills med i en motion.

– Vi skulle komma upp i 30 000 invånare och där behöver vi vara för att tillsammans klara infrastruktur och skolor, säger Ulf H Bertills som inte ser ett sammanslagning med Jönköpings kommun som ett alternativ.

Bland de styrande i Habo möter Ulf H Bertills motion inte precis stående ovationer, snarare förvåning. Helena Persson (C) har tagit över ordföranderollen i Centerpartiet i Habo efter Ulf H Bertills och konstaterar kort att förslaget inte har diskuterats i partiet.

– Jag har inget mer att tillägga, säger Helena Persson.

Positiv reaktion i Hjo

Desto mer positiva tongångar hörs från partikollegan i Hjo, Britt-Marie Sjöberg (C) som är förste vice ordförande i kommunstyrelsen där.

– Det är en spännande tanke, framförallt om vi då tillsammans kan få bättre bussförbindelser till Jönköping, säger Britt-Marie Sjöberg.

Hon tror att Hjo och Habo har mycket att vinna på ett nära samarbete, även om det inte behöver betyda en sammanslagning.

Foto: SVT design

Lämnade Skaraborg

1998 lämnade Habo och Mullsjö Skaraborgs län efter en folkomröstning året före och gick över till Jönköpings län inför bildandet av storlänet Västra Götalands län. Ulf Bertills menar att Habo har hamnat i skymundan av Jönköping efter länsbytet och att det vore bättre för Habo att åter bli en del av Skaraborg och Västra Götalands län.

Argumenten då var att Haboborna hade långt till Skaraborgs sjukhus, men farhågor fanns också för kollektivtrafiken. Sedan dess har till exempel bussförbindelsen Hjo-Habo-Jönköping försvunnit. Hjobor som vill arbetspendla kollektivt till Jönköping måste åka en lång omväg via Skövde.

– Busslinjer försvinner och landsbygden drabbas i Habo. Senast, när man byggde om den stora vägen som går mot Falköping, 26/47:an, så försvann tolv busshållplatser och ersattes med EN, säger Ulf H Bertills.

”Västgöteidentitet”

Skulle en sammanslagning Habo-Hjo-Tidaholm skulle innebära att ni byter län?

– I förlängningen gör det ju det naturligtvis. Eller om Skaraborg återuppstår! säger Ulf H Bertills.

Men varför inte gå samman med Jönköpings kommun?

– Jag tror att då blir man en stadsdel, en sovstad. Då tappar man sin identitet. Det finns trots allt en västgöteidentitet i Habo kvar.

Ulf H Bertills (C), kommunfullmäktigeledamot i Habo och Britt-Marie Sjöberg (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Hjo. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer