Branden på Östra sjukhuset upptäcktes snabbt av personal och kunde släckas. Genrebild. Arkivbild. Foto: TT

Försök till grov mordbrand på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Natten till i måndags larmades polis och räddningstjänst till Östra sjukhuset i Göteborg sedan någon anlagt en brand i ett köksutrymme. Branden ledde till kraftig rökutveckling i delar av sjukhuset, men upptäcktes snabbt av personal och kunde släckas.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade, säger Malin Liljevall, tf verksamhetschef barnmedicin på Drottning Silvias barnsjukhus.

Larmet från personalen på Drottning Silvias barnsjukhus kom klockan 02.40 den 31 januari. Enligt obekräftade uppgifter från flera personer ska någon ha saboterat brandlarmet, satt på två spisplattor och lagt brännbara föremål ovanpå. Strax därpå började det brinna.

Nära barnen

Alldeles i närheten ska inlagda barn ha befunnit sig. Enligt uppgift till SVT var det personal som kände röklukten och snabbt larmade.

– Vi kunde konstatera att det var något som hade brunnit inne i köket där. Man misstänker att det varit anlagt på något sätt. Räddningstjänsten var där och släckte och de misstänkte också att det var en anlagd brand, berättar polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Personalen agerade professionellt

– Vi är mycket nöjda med att våra medarbetare agerade mycket snabbt enligt dom rutiner som finns, säger Malin Liljevall tf verksamhetschef barnmedicin Drottning Silvias barnsjukhus.

Hon tillägger att sjukhuset ska vara behjälpliga under polisens utredning, men vill inte säga något mer till media om orsaken till branden.

Nu kommer verksamhetsledningen att diskutera händelsen med personalen för att de ska känna sig trygga.

– Det är viktigt att de inte känner någon oro och att vi har en bra dialog, säger Malin Liljevall.

Kraftig rökutveckling

Det är svårt att efteråt utreda vilka som kan ha befunnit sig på platsen strax innan branden bröt ut.

– Många har haft tillgång till det där köksutrymmet och det rör sig folk där hela tiden, säger Stefan Gustafsson.

En anmälan om försök till grov mordbrand upprättades. ”Grov” eftersom det skett på sjukhus och ”försök” eftersom branden inte spreds.

– Men det ska ha lett till kraftig rökutveckling i stora delar av sjukhuset, vad jag kan se, säger Stefan Gustafsson.

– Hade branden spridit sig kunde det naturligtvis ha blivit en grov mordbrand med tanke på att det skedde på sjukhus med patienter och personal, tillägger han.

Det framgår inte av händelserapporteringen om någon misstänkt gärningsman pekats ut, men ingen har såvitt känt ännu gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.