Visa alla (2)

Småbarnsmamman Adélias val: Hemlös eller bo i fuktig källare

Publicerad

Det började med en depression och i samband med den slutade småbarnsmamman Adélia Lima Correia att betala räkningarna. Hon och hennes familj blev därför vräkta för att par år sedan.
– Jag känner att det är mitt fel att min man och våra barn är i den här sitsen och det känns för jävligt, säger hon.

Efter att ha bott i en väninnas vardagsrum i ett par veckor, har de nu flyttat in i det boende som socialtjänsten i Mölndal har erbjudit henne, hennes man och deras tre minderåriga barn.

Det är en fuktluktande källarvåning i en fastighet, som enligt stadsbyggnadsförvaltningen bara får hyras ut dygnsvis och som en högst akut boendelösning.

– Tidigare bodde vi på ett vandrarhem bland missbrukare, heroinister. Till och med de undrade vad vi gjorde där med våra barn. Det var socialtjänsten i Mölndal som placerade oss där när vi sökte hjälp på grund av vår hemlöshet, säger Adélia Lima Correia.

Socialtjänsten i Mölndal hänvisar till den stora bristen på bostäder:

– Socialtjänstens uppdrag är inte att vara en bostadsförmedling  och när vi går in för att avhjälpa en nödsituation så är ett urval starkt begränsat och i de boendeplatser som vi har tillgång till placeras alla människor, säger verksamhetschef Birgitta Korpe.

”En mardröm”

Enligt miljöförvaltningsens rapport av källarvåningen så har den relativa luftfuktigheten kontrollerats av fastighetsägaren. Vid mättillfället var den cirka 35 procent, och något lägre då en avfuktare satts på plats. Enligt samma rapport så bedöms lukten inte utgöra en olägenhet.

– Efter vandrarhemmet hänvisar de oss till det här. Det är en mardröm för mig och min familj. Det är blött, fuktigt och hål i ett fönster, säger hon.

Men socialtjänsten i Mölndal har en annan syn på källarvåningen.

– Nu har jag sett fler bilder än de jag fått från SVT, och jag bedömer att det är ett skäligt boende, säger Birgitta Korpe.

Se boendet som Adélia Lima Correia beskriver som en mardröm i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer