Ulla Johansson och Carina Dahl. Foto: TT

Först i Göteborg med sex timmars arbetsdag

Uppdaterad
Publicerad

Svartedalens äldrecentrum ska bli först i Göteborgs kommun att pröva sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Men politikerna i Göteborg är oeniga om försöket ska genomföras.

Drygt 60 anställda vid äldrecentrumet ska från årsskiftet och under hela 2015 få gå ner i arbetstid – sex timmar om dagen med bibehållen lön ska det bli.

– Jättebra med mer fritid, säger Ulla Johansson, undersköterska vid Svartedalens äldrecentrum, till SVT Västnytt.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

– Toppen, vi hinner återhämta oss till dagen efter, säger undersköterskan Carina Dahl.

Det är den rödgröna majoriteten i Göteborg som står bakom försöket.

– Vi kommer att få en bättre arbetsmiljö för de anställda, säger Mats Pilhem (V), kommunalråd i Göteborg, till SVT Västnytt.

– Vi kommer att få se vad det ger för resultat vad gäller bemötande mot de boende på hemmet. Jag ser med stor tillförsikt fram emot det här försöket.

Politisk splittring

Men de borgerliga partierna gick emot beslutet när försöket klubbades igenom i kommunstyrelsen. Vid en borgerlig valseger i Göteborg till hösten kommer försöket att stoppas.

– Jag tycker att detta är ett populistiskt förslag. Dessutom är det ekonomiskt slöseri, säger Helene Odenjung, folkpartistiskt kommunalråd i Göteborg, till SVT Västnytt.

Försöket på Västra Hisingen kommer att kostar pengar. Det är inte meningen att personalen ska jobba hårdare under de sex timmarna. Nej, istället ska mer personal tas in. Arbetsscheman kan se olika ut. Kostnaden cirka 5-6 miljoner kronor ska tas från centrala medel i staden.

– Det visar ju på att man inte har haft någon som har velat testa det här fullskaligt, säger Helene Odenjung (FP). Man måste nu gå in med medel för att kompensera att man låter folk gå hem efter sex timmar och ändå ge dem betalt för åtta timmar.

– Men det ger också fler jobb, säger Mats Pilhem (V). Vi behöver få ner arbetslösheten.

”Hot mot jämställdheten”

– Det här är ett hot mot jämställdheten, säger Helena Odenjung. När man har gjort sådana här försök på andra ställen, i Frankrike till exempel, så finns det studier som visar att män som gick ner till sex timmars arbetsdag fick mer fritid. Kvinnor som gjorde detsamma fick mer obetalt arbete hemma.

– Struntprat – mat lagar vi ändå. Det gör alla, säger Carina Dahl undersköterska. Man kanske istället får tid att träna lite kanske?

Hälsoeffekter?

Tidigare försök i Norrland har inte visat några påtagliga hälsoeffekter hos personalen.

– Det försök man gjorde i Kiruna blev aldrig riktigt utvärderat, säger Mats Pilhem (V). Man lade helt enkelt ner det utan att göra en saklig utvärdering. Nu vill vi följa upp det här försöket och se vad olika parametrar får för resultat.

Osäkert

– Vi är så rädda att det inte blir av, säger Carina Dahl, undersköterska.

– Vi vågar inte hoppas förrän det är helt klart, säger undersköterskan Ulla Johansson.

– Vi jobbar ju inom vården. Man har ju hört talas om saker förut – så blir det inte av, konstaterar Carina Dahl undersköterska vid Svartedalens äldrecentrum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

Mer i ämnet