Premiär för Öckerö Pride- och kulturkalas

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen var det premiär för Öckerö Pride- och kulturkalas. Ett arrangemang som startat för att stärka alla människors lika värde.

Det var för ett år sedan, när politikerna i Öckerö kommun röstade ner motionerna om att hissa pride-flaggan och hbtq-certifiering, som tanken kring ett eget pride föddes bland medborgarna på Öckerö.

– Det blev tydligt att den politiska vägen inte var rätt väg att gå för att sätta igång ett förändringsarbete, säger initiativtagare Karin Sandström.

LÄS MER: Öckerö ändrar sig – hissar regnbågsflaggan

I dag startade Öckerö Pride- och Kulturkalas för första gången, lite som en förfest till alla andra pride-festivaler i Västsverige. Cameron Jai, känd från Idol och vinnare av Årets Trans-person, Glenn Hysén, fotbollslegend, Vilje Sandung, dragqueen och showartist, samt prästen Karolina Sandros var några av flera som framträdde. Festivalen invigdes under ledning av journalisten Josephine Freje, prisad för sina granskningar av hbtq-frågor i Sverige. En av höjdpunkterna var när Årets Pride-gärning korades.

– Vi vill uppmärksamma goda krafter i vår kommun, vi behöver förebilder och personer som vi kan se upp till för att stärka allas lika värde, säger Karin Sandström, Initiativtagare Öckerö Pride.

Nytt samförstånd på Öckerö

Föreningen Öckerö Pride har arbetat intensivt med att förankra projektet med tjänstemän och dialog har förts med politiker. Föreningen har mött föreningar, kyrkan och företagare i kommunen för att få alla att förstå att kalaset behövs.

– För oss är det viktigt att alla ska känna sig välkomna i dag. Vi tror på mötet, att samtala och inspirera varandra. Genom glädje kan vi förändra världen. säger Frida Edman, ordförande Öckerö Pride, och fortsätter:

– Många tänker att vår kommun är en inskränkt kommun, och i några fall är det kanske en rätt bild. Men vi vill förändra det och visa på att här finns ett inkluderande klimat och så mycket kärlek. Alla är välkomna i vårt Öckerö kommun, det vill vi visa i dag.

LÄS MER: Göteborg inspirerade Oslo till hbtq-råd

Stor politisk enighet

Tidigt i våras kom det glädjande beskedet att politikerna ändrat sig i frågan om att hissa pride-flaggan. Det var socialdemokraterna som la motionen och alliansen som röstade ner den. Alla partier förutom KD är nu eniga om att hissa flaggan och det både under Öckerö Pride- och kulturkalas och West Pride.

– Beskedet är såklart oerhört glädjande, Öckerö Pride- och kuturkalas kommer invigas av både avgående och tillträdande kommunchef tillsammans med oss och West Pride. Vi har ett starkt stöd hos både medborgare, politik, företag, föreningar och kyrkan. Det är en otrolig kraft! säger Karin Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.