Amnestin gäller även för handgranater som hanteras olagligt. Foto: Håkan Alamaa

Första amnestin för explosiva varor inleds på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag kan den som har handgranater, tändhattar, dynamit, brandbomber, minor och andra explosiva varor i sin ägo bli av med dem utan att riskera att bli dömd för brott.

– Förmodligen kommer vi att få in varor från vanligt folk, men det bästa vore om personer inom de kriminella kretsarna också lämnade in sina explosiva varor, säger Lars Holmdahl, poliskommissarie och samordningsansvarig för amnestin i Västra Götaland och Halland.

Polisen är väl förberedd

För att denna amnesti ska fungera rent praktiskt så har poliserna fått utbildning och ett särskilt utformat dokument i hur de ska bedöma eventuellt farliga och explosiva varor.   

–  Vi har sedan länge haft rutiner för hur vi hanterar sådana här situationer, och om poliserna som åker ut på ett tips om en explosiv vara och gör bedömningen att de inte kan omhänderta den själva så kallas Nationella bombskyddet in. Även Försvarsmakten kan tillstå oss om det behövs, säger Lars Holmdahl. 

Tidigare amnestier

Sverige har tidigare genomfört fyra vapenamnestier, senast mellan februari och april i år. Under dessa amnestier har en stor mängd vapen och ammunition lämnats in, men den allra största delen av de inlämnade vapnen hade aldrig använts i några kriminella sammanhang.

Amnesti för explosiva varor

Tid: 15 oktober 2018 – 11 januari 2019.

Syfte: Att minska illegala explosiva varor i samhället.

Innebär: Att den som olagligt hanterar explosiva varor och frivilligt lämnar uppgifter som leder till att polisen kan omhänderta varan inte kan dömas för brott. Detta gäller även tipsare.

Hur: Ring polisen på 114 14 och fråga hur du ska gå tillväga. Man får absolut inte ta med explosiva varor till en polisstation. Vid kontakt med polisen har man rätt att vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.