Foto: SVT

Första dagen med 6-timmarsdag

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen var första dagen på experimentet med 6-timmarsdag på Svartedalens äldreboende på Hisingen.

Bättre hälsa hos personalen och färre sjukskrivningar hoppas man på under det år som försöket varar. Numera behöver personalen på Svartedalens äldreboende bara jobba i snitt sex timmar om dagen i stället för åtta, och det utan att lönen sänks.

– Det känns fantastiskt, annars är alltid alternativet tjänstledighet men det har man inte alltid råd med så det är skönt att få behålla heltidslönen, säger undersköterskan, Jennie Anttila.

För att fylla luckorna när den ordinarie personalen jobbar 6-timmarsdag har man anställt 14 extra underksöterskor under det år som projektet varar – en av dem är Jennie Anttila.

Mer tid för sig själv

– Jag ser fram emot det och tycker att det känns ganska skönt. Efter att ha jobbat heltid många år känns det som att de här extratimmarna man får ledigt gör lite mera , man får lite mer tid för sig själv och får lite mer tid för familjen.

Även enhetschefen är positiv till försöket

– Jag känner att medarbetarna får mer tid vilket generera mer energi när man är på arbetet viket innebär att de boende får ännu bättre kvalitet, en win win situation, säger enhetschefen Ann-Charlotte Dahlbom Larsson.

Man hoppas också att sjukskrivningarna ska minska, därför kommer hälsotillståndet hos personalen att mätas fortlöpande av forskare som studerar projektet.

– Det ska göras en utvärdering till våren 2016 och då får man hoppas personalen blivit mycket friskare så att det här är något man vill införa permanent, säger Hélen Ericsson från fackförbundet Kommunal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

Mer i ämnet