Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Handläggarna på Länsstyrelseni Västra Götaland kommer att kontrollera butiker till slutet av sommaren. Foto: SVT

Första kontrollen efter nya lagen

Publicerad

I veckan började den nya pandemilagen gälla som innebär att Länsstyrelsen kan gå ut och kontrollera att till exempel maxantalet kunder i butiker efterlevs. Först ut i Göteborg, blev gallerierna i Mölndal och Frölunda Centrum.

– Det har i stort sett varit bra i butikerna, säger handläggaren Henrik Lindahl, länsstyrelsen Västra Götaland.

Egentligen gör handläggarna en så kallad observationstillsyn. De gör inga tillslag utan jobbar med råd och stöttning så att reglerna hålls. Enda anmärkningarna den första dagen gällde att det skulle finnas separata in och ut gångar, annars skötte sig butiksägarna väl.

– Vi kontrollerar att det finns information uppsatt vid varje butik vid ingången, säger handläggaren Henrik Lindahl, länsstyrelsen Västra Götaland.  – Att man har möjlighet att sprita händerna, hålla avstånd med tio kvadrameter per person och som sagt separata in och utgångar. Vi kan komma att göra en tillsyn efter hand för att kontrollera att problemet är åtgärdat.

Första dagen ser det i stort sett bra ut. Handläggarna är totalt tio stycken, de jobbar två och två och kommer att kontrollera gallerier, köpcentrum och butiker runt om i hela Västra Götaland.

Följande kommuner får ett besök: Alingsås, Borås, Göteborg, Lidköping, Mariestad, Mölndal, Partille, Skövde, Tibro, Trollhättan och Uddevalla.

Se handläggarnas arbete i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer