Första lungtransplantationen av patient med covid-19 i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den första patienten i landet har genomgått en lungtransplantation efter att ha insjuknat i covid-19. Patienten vårdades både i respirator och i ECMO, konstgjorde lunga, under flera månader. Men trots detta så läkte inte lungorna.

– Det är första gången vi har utfört en lungtransplantation på en patient som drabbats av covid-19, säger Göran Dellgren, professor och överläkare på Transplantationscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset utför flest lungtransplantationer i landet. Patienten som är hemmahörande i Stockholm insjuknade i covid-19 i våras och har opererats i Göteborg, men är tillbaka på hemmaplan för fortsatt rehabilitering.

I det här fallet läkte inte lungorna samtidigt som patienten var tillräckligt stark för att överhuvudtaget kunna klara av en lungtransplantation. Både intensivvård och framförallt ECMO innebär en väldig påfrestning för kroppen. Vår patient hade vårdats mer än fyra månader. Då ingen återhämtning av lungorna bedömdes möjlig längre, genomgick han efter noggrann utvärdering lungtransplantation, säger Göran Dellgren i ett pressmeddelande.

Få aktuella fall

På Transplantationscentrum i Göteborg tror man dock att ytterst få kommer att bli aktuella för lungtransplantation med anledning av covid-19.  De allra flesta med covid-19 tillfrisknar utan sjukhusvård och av de som behöver sjukhusvård är det endast en del som behöver vård på intensivvårdsavdelning med respirator.

– En lungtransplantation är alltid bara aktuellt för de allra svårast sjuka med lungor som bedöms inte kunna läka, samtidigt som patienten i övrigt bedöms klara av en lungtransplantation. Men för dessa patienter är transplantationen helt avgörande, säger Göran Dellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.