Enligt Business Region Göteborg är läget fortfarande tufft för besöksnäringen. Foto: TT

Fortsatt lågkonjunktur för företag i Göteborgsregionen – men få konkurser

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan finanskrisen minskar jobbtillväxten i Göteborgsregionen. Det visar en rapport från Business Region Göteborg som tecknar en fortsatt ansträngd bild för näringslivet. Arbetslösheten ökar och besöksnäringen går på knäna men än så länge är antalet konkurser lite högre än förra året.

Pandemin har påverkat besöksnäringen hårt och de har lett till ökad arbetslöshet och minskad jobbtillväxt i Göteborgsregionen. Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg menar att de är framförallt de unga som drabbas.

– Besöksnäringen har det väldigt tufft just nu och här ser vi också hur betydelsefull sektorn är för regionens sysselsättning, bland annat genom att sysselsätta unga personer, säger han.

Coronapandemin

Få konkurser

Enligt Business Region Göteborg har konjunkturen förbättrats men ligger fortfarande under den gräns som betraktas som ”svagare än normalt”. De senaste åtta månaderna har antalet konkurser ökat jämfört med samma period förra året, dock inte lika mycket som man kunde förvänta sig.

– Antalet konkurser i Göteborgsregionen är 32 fler, vilket motsvarar en procentuell ökning med bara 7 procent. Det är anmärkningsvärt få med tanke på covid-19, menar Henrik Einarsson, analyschef på Business Region Göteborg.

Turist- och besöksnäringen i Göteborg och kranskommunerna beräknas ha tappat 14 miljarder i år. Se mer i klippet nedan.

Kommuner i Göteborgsregionen

Göteborgsregionen består av kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet