Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luftvärnssystemet Patriot. (bilden är tagen vid tidigare tillfälle och inte i Göteborg) Foto: TT

Luftvärnssystemet Patriot används skarpt i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har startat en beredskapsoperation på västkusten för att kunna skydda viktiga försörjningslinjer från luftangrepp.

Det här var Aftonbladet först med att rapportera om.

Det är första gången som luftvärnssystemet Patriot används skarpt av svenska försvaret. Systemet kan skydda mot angrepp med robotar, kryssningsrobotar och flygplan. Nu ställs alltså systemet i aktivt läge för att hålla koll på eventuella angrepp.

– Vi visar att vi finns på plats och är tydliga med den beredskap vi har i Sverige. Vi bedömer inte att hotbilden mot Sverige har ökat, säger Fredrik Ståhlberg, generalmajor och stf chef för Försvarsmaktens operationsledning, som är på plats i Göteborg.

En sådan här beredskapsoperation är inte ovanlig, berättar han.

– På Försvarsmakten ser vi ju till att ha en god beredskap alla dagar i veckan. Vi rör oss på olika platser och just nu är vi i Göteborg. Det är en viktig inkörsport för försörjning till Sverige, säger Fredrik Ståhlberg.

Han vill vara tydlig med att detta inte är en övning. Och de anger inte hur länge de kommer befinna sig på olika platser, av strategiska skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.