Foto av en video som Henrik Schyffert lagt upp på sin Instagram efter flygfärden. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Försvaret granskas efter Henrik Schyfferts Gripen-färd

Publicerad

Komikern Henrik Schyffert flög enligt egna uppgifter med ett JAS 39 Gripen-plan från Skaraborgs flygflottilj i somras. Det fick en privatperson att göra en JO-anmälan.

Henrik Schyffert berättade själv om flygturen, som varade i en timme, på sociala medier och i en text i en försvarstidning.

Det fick en privatperson att reagera: ”Man baxnar. Vilka övriga privatpersoner erbjuds denna upplevelse?”skriver mannen i en anmälan till JO, som nu utreder Försvarsmaktens agerande.

– Vi har inte fått till oss den JO-anmälan ännu så vi kommer inte att kommentera det i nuläget, säger Karin Lorentzon, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten.

En pojkdröm

Gripen-färden var ett förverkligande av en gammal pojkdröm baserad i att hans Henrik Schyfferts pappa var fältflygare på F 17 i Ronneby, uppgav han i tidningen.

Anmälaren till JO ifrågasätter om det är ekonomiskt och miljömässigt rimligt att piloter och ansvariga förbandschefer upplåter flygtid åt kompisar, ”även om de råkar vara komiker med familjer”.

Ska yttra sig

Justitieombudsmannen (JO) vill nu att Försvarsmakten yttrar sig i ärendet, enligt den dokumentation i ärendet som Nyhetsbyrån Siren begärt ut.

– Vi kommer att kommentera det här senare. Nu pågår en JO-utredning, och vi har på oss till den 24:e juni med att svara, säger Karin Lorentzon, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten, till SVT Nyheter Väst.

SVT Nyheter Väst har sökt Henrik Schyffert utan att lyckas nå honom för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer