Utdrag ur den uppmärksammade annonsen. Foto: Skrämdump / TT

Försvarets jobbmiss JO-anmäls

Uppdaterad
Publicerad
Skaraborgs regemente sökte en chef för garnisonsenheten. Men av annonsen framgick oavsiktligt att man hade en bestämd person i åtanke. Nu har en privatperson JO-anmält regementet och en överstelöjtnant där.

I annonsen, som SVT Nyheter Väst tidigare skrivit om, fanns tre punkter med under rubriken ”Kvalifikationer”. Egentligen skulle de nog ha varit fyra.

För under nästa rubrik, ”Meriterande”, stod bland annat ”Erfarenhet från personalledande befattning och dokumenterat goda ledaregenskaper”. Detta följdes av en parentes som var tänkt enbart för internt bruk: ”Här saknar NN den tydliga erfarenheten varför jag tycker den bör flyttas till meriterande.”

Det framgår inte vem vare sig ”NN” eller ”jag” är, men tydligen var NN tänkt för tjänsten, och annonsen anpassad för att han skulle få den.

När annonsmissen spreds pudlade regementet omedelbart, kallade händelsen olycklig och pinsam, och avbröt rekryteringsprocessen. Men det var inte slutet på historien.

JO prövar

En privatperson från Stockholm anmälde ärendet till Justitieombudsmannen, som nu begär in ett yttrande från Försvarsmakten. Anmälaren vill vara anonym, men säger att han tycker att det är viktigt att ärendet prövas ordentligt.

JO har begärt in ett yttrande från Försvarsmakten, sedan en privatperson anmält den annons som på sociala medier väckt så mycket munterhet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Som myndighet ska man respektera de riktlinjer och regler som gäller vid till exempel rekrytering, och det är så otroligt tydligt att man brustit i detta här. Jag har vänner som jobbar inom myndigheter och vet att man många gånger gör just så här – man har en person som man vill rekrytera och skriver annonsen så att det bara passar den personen, säger han.

I anmälan skriver han om risken för korruption och svågerpolitik, och att det är tydligt att annonsens skrivits ”för en specifik person”.

Nedan ser du ett tidigare klipp om hur det ser ut på Skaraborgs regemente:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Överste Bengt Alexandersson är chef för Skaraborgs regemente är beredd att ta emot dubbelt så många värnpliktiga till grundutbildning. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer