Enligt 13-åringens försvarsadvokat David Breitfeld var hans klient ”Illa utsatt” av offret. Foto: SVT

Mordmisstänkte 13-åringens advokat: ”Min klient var illa utsatt”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes förhandlingarna i tingsrätten mot den 13-åring som misstänks ha skadat en 12-årig pojke med kniv så illa att han senare avled. 13-åringen nekar till brott och enligt hans försvarsadvokat var hans klient illa utsatt av offret.

Eftersom att den tilltalade är under 15 år väcktes en så kallad bevistalan mot honom där domstolen ska pröva skuldfrågan. Den misstänkte har hela tiden nekat till brott.

– Det är naturligtvis svårt för min klient att behöva gå igenom det här igen men det är också skönt att reda ut saker och ting och kanske också få ett avslut, säger försvarsadvokaten David Breitfeld.

Det var i slutet av mars som polisen larmades till en adress vid en skolgård i Kortedala. På platsen påträffades en 12-årig pojke, med allvarliga knivskador i halsen. Två dagar senare avled offret.

Greps i sin bostad

Kort efter händelsen greps en misstänkt 13-åring i sin bostad. Enligt den tilltalades advokat ska offret tillsammans med ett mindre sällskap rånat honom.

– Det finns andra omständigheter som visar att klient var illa utsatt både från offret och andra personer och den här händelsen ska uppstått till följd av det här, tillägger 13-åringens advokat.

Enligt kammaråklagare Mats Ihbom finns både teknisk bevisning och vittnen till händelsen.

– Jag kommer att presentera det här i rätten och lite annat som jag inte kan gå in på i nuläget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.