Sina Safashad är försvarsadvokat åt den 22-årige mannen. Foto: TT/Defendia

Försvarsadvokaten om misstänkte 22-åringen: ”Handlar inte om en kallblodig mördare”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen väcktes åtal mot den 22-årige man som sedan en tid tillbaka är misstänkt för att i maj skjutit ihjäl en en 44-årig man. Men enligt försvaradvokaten ska mannen aldrig haft uppsåt att döda.

– Han har skjutit för att skrämmas, inte för att döda någon, säger mannen försvarsadvokat Sina Safashad.

Hör försvarsadvokaten Sina Safashad prata om åtalet i videon ovan.I

Det var i samband med en sammandrabbning mellan två kriminella gäng, den 30 maj i år, som en man i 44-årsåldern avled efter skottskador. Även tio andra personer skottskadades, och en misstänkt gärningsman kunde anhållas på plats.

Utsatt för extremt våld

Den nu 22-årige mannen åtalades på fredagen för bland annat mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Men enligt försvarsadvokaten Sina Safashad var meningen aldrig att skada någon.

– Det är ett faktum att han har varit på plats och att han har skjutit, men från vår synpunkt är det viktigt att framhålla att det här handlar inte om en kallblodig mördare som har skjutit för att döda. Utan bakgrunden är som så att han har varit utsatt för ett extremt våld, och att man har riktat hot mot honom och hans familj, säger Sina Safashad.

Mer än en gärningsman

Den 22-årige mannen erkänner till grovt olaga hot och grovt vapenbrott, men menar att han endast avlossade pistolen för att skrämmas. Man vet också att det inte rör sig om bara en gärningsman, utan om två. Den andras identitet är ännu okänd.

– Vi har sett från NFC:s analyser att det är fler vapen som har använts här, säger Sina Safashad.

Rättegången beräknas påbörjas 1 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.