Bilden är en genrebild och har ingenting med de återfunna barnen att göra. Foto: TT

Tidigare försvunna syskon dök upp hos föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

I september försvann en tioårig flicka från sitt fosterhem i Bohuslän. Det visade sig då att även att hennes två äldre syskon var försvunna och efterlysta. Nu har de återfunnits.

Det var på torsdagskvällen som de tre syskonen dök upp hos sina föräldrar, vilket DN var först med att rapportera om. Pappan ska då ha ringt sin advokat som mötte upp familjen.

– Det var otroligt starkt och rörande. Har man barn själv så kan man tänka sig hur det är att inte ha träffat dem på så lång tid. Det var kramar och tårar, säger Ulf Ahlstedt, advokat, till SVT Väst.

Rikslarm utfärdades efter försvinnandet

Ett rikslarm utfärdades i september då flickan försvann. Tre dagars senare greps föräldrarna, misstänkta för människorov, men släpptes efter en häktesförhandling på grund av brist på bevis. Nu ska syskonen befinna sig på olika preliminära familjehem, i väntan på ett beslut från socialtjänsten.

Var har de befunnit sig under tiden de var försvunna?

– Jag resonerade som så att det inte var min sak att fråga om just nu, jag ville inte fråga för mycket. Men det som blev klart för mig var att föräldrarna inte kände till var de hade befunnit sig. De var väldigt överraskade när barnen dök upp, säger Ulf Ahlstedt.

Föräldrarna fortsatt misstänkta

Åklagaren Thomas Ahlstrand som är ansvarig för förundersökningen är dock av en annan uppfattning.

– Ett brott har ju begåtts. Vi vet ungefär vem det är som har hämtat barnen, och det är omöjligt att det skulle ha skett utan föräldrarnas godkännande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.