Polisen spärrade av området kring vandrarhemmet under torsdagskvällen. Foto: Henrik Brunnsgård/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inte klarlagt om kvinnan på vandrarhemmet dog av natriumazid

Uppdaterad
Publicerad

Dödsorsaken till kvinnan som dog på ett vandrarhem i Göteborg i början av november har fortfarande inte fastställts. Anledningen är att Rättsmedicinalverket fått utarbeta speciella metoder för att utreda ett så ovanligt ämne som natriumazid.

Det var den 1 november som kvinnan hittades död på vandrarhemmet och bredvid kvinnan återfanns ett pulver som konstaterades vara det mycket giftiga ämnet natriumazid.

Måste utarbeta nya metoder

Utredningen om dödsorsaken har dragit ut på tiden och på rättskemiska avdelningen på Rättsmedicinalverket har de fått utarbeta nya metoder för att kunna bevisa om substansen var det som orsakade kvinnans död.  

– Analyser pågår fortfarande och det kommer inte hinna bli klart innan jul. Det är en udda substans och när det är sådana här ovanliga ämnen så måste man hitta en ny metod för att kunna påvisa om substansen finns i kroppen eller inte, säger Johan Göransson, kommunikatör på Rättsmedicinalverket.

Utreds som vållande till annans död

Peter Kron är gruppchef för Grova brott inom Polisen i Storgöteborg och är den som leder polisutredningen, som formellt är rubricerad som vållande till annans död.

– Vi la den brottsrubriceringen för att kunna jobba vidare, men vi har ju fortfarande ingen aning om det handlar om ett brott eller inte, säger han.

Peter Kron berättar att det är många som hört av sig till honom om dödsorsaken, dels anhöriga men också turkiska ambassaden undrar varför beskedet dröjt. Kvinnan bodde och arbetade i Sverige men var turkisk medborgare.

– Det är ju lite frustrerande när man inte kan ge anhöriga svar. De lider ju av att det inte händer något, men när jag fick förklarat vad det berodde på så var det ju bara att gilla läget.

Mycket giftigt ämne

Natriumazid är ett ämne som normalt används i industriella sammanhang, bland annat i krockkuddar.  Mycket små doser av den giftiga substansen kan räcka för att en människa ska fara illa vid kontakt med ämnet. Dödsfall orsakat av ämnet har tidigare konstaterats utomlands, men aldrig i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer