Några restriktioner är inte införda trots låga vattennivåer i bland Lidköpings och Grästorps kommuner. Foto: SVT

Fortfarande låga vattennivåer söder om Vänern

Publicerad

Våren har hittills inte inneburit den extra förstärkning av nederbörd som många kommuner i Västsverige hade hoppats på.
– Fortsätter det att vara torrt och blir en varm sommar kommer vi få börja med restriktioner tidigare, säger Johan Skoglund som är samhällsbyggnadschef i Grästorps kommun.

I Västsverige är nivåerna som lägst i kommunerna söder om Vänern. Där är nivåerna mycket under normal nivå. Förra årets vår var också torr och därefter kom den ovanligt torra och varma sommaren. Det hade med andra ord behövts ett rejält blött tillskott för att komma upp i högre vattennivåer.

– Det tillskottet har tyvärr uteblivit och nu är snösmältningen över som hade hjälpt till. Det är en ansträngd situation och vi hoppas verkligen på regn, säger Johan Skoglund.

Agerar ni på något särskilt sätt nu?

– Nej, inte än så länge. Vi avvaktar maj och ser vad som händer då. Vi följer detta tillsammans med länsstyrelsen och ser om man kommer med någon tydlig rekommendation.

Vad gäller dricksvatten är det dock ingen fara. Där klarar sig kommunerna söder om Vänern bra, trots de låga nivåerna. Alla tar sitt vatten från Vänern.

– Vi känner oss lugna. Vänern är en så stor sjö att vi inte behöver införa restriktioner. Sedan är det aldrig bra med låga grundvattennivåer, men för invånarna i Lidköpings kommun är det ingen fara, säger Pernilla Bratt som är VA-chef i Lidköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grästorp

Mer i ämnet