• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hård kritik mot P-bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken är hård mot det kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg. Efter Västnytts avslöjanden om felaktiga upphandlingar och saftiga konsultnotor har vd:n hamnat i blåsväder. Partiet Vägvalet vill att bolaget läggs ner helt och hållet.

– Det är ju uppenbart att om man behöver ta in konsulthjälp när man har en tjänstemannaorganisation som har den kompetensen, så tycker ju jag att det blir rimligare att vi för tillbaka p-bolaget där det hör hemma, hos trafiknämnden, säger Vägvalets partiledare Theo Papaioannou.

Västnytt avslöjade nyligen att parkeringsbolagets vd Maria Stenström kringgått lagen om offentlig upphandling två gånger och att hon anlitat konsulter för miljonbelopp för tjänster som bland annat telefonjour och bollplank. Vägvalet med Theo Papaioannou i spetsen har redan tidigare motionerat för att p-bolagets verksamhet ska tas över av trafiknämnden, en åsikt som nu strärkts.

P-bolag Göteborg

– Bolagen borde ju ha tänkt över nu vad ”lou” betyder, alltså ”Lagen om offentlig upphandling” och egentligen gått över sina rutiner, säger Theo Papaioannou. Så därför tycker jag att det är lite under all kritik att det här har uppstått i p-bolaget.

Även från moderat och socialdemokratiskt håll riktas kritik mot parkeringsbolaget men förtroendet för Maria stenström finns kvar.

– Upphandling ska ske enligt ”lou” och är det någon upphandling som har gjorts fel så får man ju ta och titta på varför man har gjort den felaktigt, säger Anneli Hulthén, (S) kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Det jag tycker är mest graverande är den här hanteringen av upphandling, säger Jonas Ransgård, (M) kommunalråd. Alla kan göra fel, det här är ett ganska gravt fel, det får man inte göra igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

P-bolag Göteborg

Mer i ämnet