Oron växer bland företagarna i Fêskekörka Foto: SVT/TT

Oron växer bland företagarna i Feskekôrka

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som planerna för upprustningen av Feskekôrka pågår så växer oron bland företagarna som hyr i lokalen. Upprustningsprojektet kan innebära att flera av näringsidkarna inte längre får stanna i lokalen.

– Det skulle vara en katastrof för mig, säger fiskhandlaren Jonas Wickstrand.

Turerna kring Feskekôrka går vidare. Bygganden är i behov av en rejäl upprustning, vilket SVT Nyheter Väst har rapporterat om tidigare. Nyheten om att den ska stängas och rustas upp oroade fiskhandlarna, och i våras skapades en Facebookgrupp, med tusentals medlemmar, till stöd för företagarna.

Renoveringen innebär att det inte kan pågå någon verksamhet i lokalerna under renoveringen. De befintliga hyresgästerna kommer att sägas upp, menar en av fiskehandlarna.

– Vi får inte återvända efter renoveringen. De (fastighetsägarna reds. anm.) berättade för oss att det handlar mer eller mindre om den som kommer med det fräckaste konceptet och kan erbjuda högst hyra får flytta in efter renoveringen, säger Jonas Wickstrand.

Fastighetsägaren Higab har nämligen kommit med en konceptförfrågan för att hitta rätt hyresgäst när renoveringen är klar.

”Känns förjävligt”

Jonas Wickstrands fiskeföretag har hyrt i lokalerna sedan 1954. Och han har jobbat på familjeföretaget sedan 2003, och tog över som ägare för åtta år sedan.

– Det är 65 års jobb som går i graven. Det känns förjävligt. Man sover inte på nätterna. Det är ens själ och livsstil, säger han.

Jonas Wickstrand menar att han som hyresgäst har ett indirekt besittningsskydd och har därmed rätt att stanna i lokalen efter ombyggnationen.

– Det stämmer inte. Fastighetsägaren har rätt att säga upp ett hyreskontrakt vid en omfattande ombyggnation. Då faller det indirekta besittningsskyddet, förklarar Johan Karlsson, marknadschef på Higab.

Johan Karlsson framhåller att de inte kommer att kunna garantera de befintliga hyresgästerna en plats i Feskekôrka efter renoveringen.

Higab: ”Ekonomin kommer i andra hand”

Han menar att det handlar om den näringsidkare som kommer med bäst koncept, som kommer att få hyra i Feskekôrka efter ombyggnationen. Det kan handla om generösa öppettider, eller om något speciellt koncept som för historien i byggnaden vidare, menar Higab.

I fjol presenterade Higab en förstudie om Feskekôrkas framtid, för bolagets styrelse. Där framkom att renoveringsprojketeket skulle innebära en miljonförlust. Det handlar om att intäkterna för verksamhetens hyra inte täcker kostnaden för de planerade investeringarna.

Innebär det att den som betalar bäst får hyra i Feskekôrka efter renoveringen?

– Nej, ekonomin kommer i andra hand. Vi vill hitta ett koncept som kan ta byggnaden in i framtiden, som är mindre olönsamt, säger Johan Karlsson.

Oklart när projektet startar

Samtidigt är det oklart när renoveringsprojektet kommer att dra igång. Tanken var att det skulle ha startat i januari 2020, men det är inte säkert. Higab meddelar att de tror att det kommer att dra igång någon gång efter sommaren 2020.

– Ovissheten är det värsta. Vi får inga besked överhuvudtaget. Jag har anställda som har slutat för att jag inte kan garantera dem jobb efter januari, förklarar Jonas Wickstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.