Under helgen får orustbor fortsätta att koka sitt vatten. Foto: Hasse Holmberg/TT

Fortsatt otjänligt vatten på Orust

Publicerad

Det kommunala vattnet på Orust måste fortsätta kokas under helgen. Först på måndag kan vattnet bli godkänt igen.

– Vi kommer att ha varningen tills dess av vi får minst två provresultat som visar att det är tjänligt, säger Tony Karlsson, drifledare VA på Orust kommun.

I torsdags varnade Orust kommun för att det kommunala vattnet var otjänligt. Man varnade då för att dricka vattnet utan att koka det först, varningen gäller för hela kommunens vattennät.

– Vattnet går fortfarande att använda. Det går att tvätta och diska med det, säger Tony Karlsson, driftledare VA på Orust kommun.

LÄS MER: Kommunala vattnet otjänligt på hela Orust

Kan vara tjänligt på måndag

Att vattnet var otjänligt upptäcktes vid en rutinkontroll av vattenkvalitén. Kommunen väntar ny på nya provsvar av vattnets kvalité. Resultat kommer tidigast att meddelas på måndag, fram tills dess måste vattnet kokas.

– Det är precis över gränsvärdet, hade det varit privat vatten hade det räknats som tjänligt. Men vi måste agera efter gränsvärdet, säger Tony Karlsson.

Har någon blivit sjuk av vattnet?

– Ingen bör ha blivit sjuk. Det är en rutin att vi vidtar försiktighet när vattnet överskriver gränsvärdet men man blir inte sjuk ifall man skulle råka dricka det, säger Tony Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.