Foto: TT

Fortsatt personalbrist inom barncancervården

Uppdaterad
Publicerad

Personal med specialistkompetens och vårdplatser saknas på flera av landets barncancercentrum. Värst är situationen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Vi vill att alla våra patienter ska kunna vårdas på en barncanceravdelning och så är inte fallet i dag, säger överläkaren Karin Mellgren.

Barncancervården lider av en landsomfattande brist på sjuksköterskor och var fjärde vårdplats saknas eller hålls stängd, visar en ny granskning genomförd av Barncancerfonden.

Svaren från den enkät som har skickats till landets sex barncancercentrum i Stockholm, Göteborg, Linköping, Uppsala, Lund och Umeå visar dessutom att merparten av sjuksköterskorna inom barncancervården saknar specialistkompetens — en situation som inte har förbättrats sedan motsvarande granskning gjordes i fjol.

Värst i Göteborg

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är läget besvärligt. De cancersjuka barnen och deras familjer får inte hela det omhändertagande de behöver, enligt Karin Mellgren, överläkare vid Barncancercentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Jag tycker inte att man kan säga att någon patient inte får den medicinska vården de behöver, men vi ska inte glömma att det här är det värsta som kan hända en familj och att man behöver ett gott omhändertagande. Då behöver man vara en vårdpersonal som har tid och kraft och erfarenhet för att ta hand om familjen. Det hinner man inte riktigt med, säger Karin Mellgren.

I Göteborg hänvisas barn till andra sjukhus – varje vecka. Det är oftare än på alla de andra orterna som har barncancercentrum i Sverige.

Stora löneskillnader

Jacek Toporski, barnonkolog och verksamhetschef för barnmedicin på Skånes universitetssjukhus i Lund, säger att en anledning till att det är svårt att rekrytera ny personal, och anledningen till att befintlig personal lämnar för andra arbetsplatser, är löneskillnader:

– Vi måste premiera avancerade och krävande jobb. Jag har förlorat ett par stycken sjuksköterskor som har gått till primärvården, till skolor, kommuner eller andra enheter på sjukhuset som erbjuder bättre arbetsvillkor.

Tre åtgärder

Utöver en löneutjämning vill Toporski även se ytterligare åtgärder: fler möjligheter till vidareutbildning och en flexibel arbetstidsmodell med större utrymme för forskning och återhämtning. Han vill inte kalla den nuvarande situationen för en kris.

– Men om vi inte lyckas ändra situationen kan vi hamna i ett läge där vi får problem att ta hand om alla patienter, säger Jacek Toporski.

Barncancervården

Varje år drabbas drygt 300 barn i Sverige av cancer.

Omkring 1 000 barn är under cancerbehandling varje år.

80 procent av barnen som drabbas av cancer överlever sjukdomen.

De vanligaste cancerformerna hos barn är leukemi och hjärntumörer.

Resultaten från Barncancerfondens enkät visar att 142 sjuksköterskor, räknat i heltidstjänster, jobbar på landets sex barncancercentrum.

Av dem är 38 specialiserade i barnonkologi, medan 41 har jobbat i mindre än ett år. 28 sjuksköterskor har slutat det senaste året.

35 sjuksköterskor – räknat i heltidstjänster – saknas för att kunna bedriva god barncancervård, enligt enkätsvaren från sektionscheferna på de sex barnonkologiska klinikerna i landet.

34,5 barnonkologer, räknat i heltidstjänster, jobbar på landets barncancercentrum. Det är elva färre än vad som uppskattningsvis behövs.

Källa: Barncancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.