Fortsatt storm kring studentdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att storma kring den politiska debatt som studenter vid Göteborgs Universitet anordnar på torsdag kväll. Nu går Edda Manga ut och besvarar den kritik som framförts av både universitetsanställda och studenter.

”Medlöpare till fascismen” skrev universitetsläraren och idéhistoriken Edda Manga i ett inlägg på Facebook.

Hon syftade på att studentnätverket Poliforum bjudit in Sverigedemokraternas ungdomsförbund till en politisk debatt. I tisdagens Västnytt framfördes kritik mot hennes inlägg.

– Edda Manga är ju ändå lärare och det kan potentiellt vara hennes egna studenter det handlar om. Det är anmärkningsvärt att man hoppar på studenter som man befinner sig i maktposition gentemot, sa Andrej Kokkonen, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

När SVT Västnytt möter Edda Manga försvarar hon sitt handlande och gör klart att hon i inlägget på Facebook inte uttryckte sig som varandes lärare och särskilt inte i Göteborg.

– Jag har framförallt varit forskare och lärare, säger hon.

Och i Göteborg har du jobbat som lärare men det är flera år sen senast?

– Ja, och jag är dessutom student vid Göteborgs Universitet just nu.

Men med den bakgrunden är det väl lätt att se dig som en lärare som för fram den här typen av åsikter?

– Jag tror detta är en förevändning för att attackera mig.

Hur menar du då?

– Jag menar att Kokkonen irriterar sig på att jag agerar mot fascismen.

Edda Manga avvisar i stora drag den kritik som riktats mot henne. Hon står fast vid vad hon skrivit på Facebook bortsett från ett visst ordval.

– ”Medlöpare” var för starkt. Jag var upprörd eftersom jag kände mig hotad. Tråden innehöll rent rasistiska påhopp mot mig, säger Edda Manga.

Edda Manga tjänstgör från och till som lärare i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala Universitet. För fyra år sedan arvoderades hon av Göteborgs Universitet som verksam vid institutionen för Globala Studier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer