Tre nyheter som blivit till tack vare tips till redaktionen: Busschauffören som läste samtidigt som han körde, skattebetalarna fick stå för alkoholnotan när regionen festade med NCC samt Theas son som brännskadades allvarligt på sin förskola. Foto: Privat/SVT

Fortsätt tipsa oss om nyheter!

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA · Ni blir allt fler som vill läsa eller titta på våra nyheter i mobilen eller på webben. Vi ser det i antal som startar klipp och läser artiklar, men också på det gensvar vi får från er. Något vi är både glada och tacksamma för.
Josefin Ziegler, redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Väst

Josefin Ziegler

redaktionschef och ansvarig utgivare, SVT Nyheter Väst

Faktum är att många av våra nyheter kommer till tack vare tips som vi får från er. Det kan vara via mail, telefonsamtal eller som ett meddelande via sociala medier. När vi öppnar en chatt kopplad till en nyhet är ni snabba med att kommentera, ställa frågor och delta i debatten. Ofta leder det till att vi kan ta fram fler nyheter i ämnet.

Senaste veckorna har fallet med Theas son som brännskadades allvarligt på sin förskola engagerat stort. Det är ett exempel på en nyhet som kommit till tack vare ett tips. Ett annan är granskningen av bygget av det nya barnsjukhuset i Göteborg som fortsätter i dag med nyheten om att skattebetalarna fick stå för alkoholnotan när regionen festade med byggbolag.

Ibland kommer tipset i form av en uppseendeväckande bild eller video, som fallet med busschauffören som läste samtidigt som han körde.

Ibland vill man som tipsare framträda med namn och bild. Ibland vill man vara anonym. I Sverige är källskyddet reglerat i grundlagen. Lagen om källskydd innebär att den journalist eller medieföretag som har tar emot ett tips eller en uppgift inte får röja identiteten på tipsaren, om den vill vara anonym.

Så fortsätt att höra av dig till oss! Vi behöver din hjälp för att bli ännu bättre på att granska och rapporter om sånt som är viktigt för dig som bor i Västra Götaland. Maila vast@svt.se. Du kan också ringa redaktionen: 031-837260.

Tack för din hjälp!

Så skyddas du som tipsare

Visa

Som tipsare har du meddelarskydd enligt grundlagen. Det innebär att vi enligt lag har skyldighet att hemlighålla din identitet som tipsare.

Ditt tips hanteras av rutinerade reportrar.

Om du vill lämna ett känsligt tips som rör förhållanden på din arbetsplats bör du tänka på följande:

Skicka inte ditt tips från din arbetsgivares mejl. Ett sådant meddelande kan lätt spåras i efterhand. Använd istället SVT:s krypterade tjänst TV-leaks om du vill skicka ett känsligt tips.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.