Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Holgersson, verksamhetschef blodgivning SU är angeläge om att friska blodgivare fortsätter att lämna blod trots coronakris. Foto: SVT

Fortsätt vara blodgivare om du är frisk

Uppdaterad
Publicerad
Det är färre som lämnar blod nu, men det är även färre vanliga operationer så än så länge går vården runt. Inför påsken kan det dock bli blodbrist så nu hoppas man att alla som kan lämnar blod.

– Vi märker ju en nedgång i antalet blodgivare som kommer till oss, säger Jan Holgersson, verksamhetschef blodgivning SU. Blodlagren är dock i balans, vi förbrukar mindre än vad vi gör annars, men vi är väldigt angelägna om att blodgivarna fortsätter att komma.

Varför förbrukar SU mindre blod nu?

– Ja, man har ju valt att avvakta med vissa elektiva procedurer, (planerade operationer), på grund av coronakrisen. Det är sannolikt förklaringen.

Tidsbokning istället för drop-in

Sedan i mitten av mars  är blodgivare välkomna via tidsbokning stället för drop-in, detta för att undvika köer vid blodgivningen och minska antalet personer i lokalerna.  Före coronakrisen fick sjukvården in 120 enheter per dag, när det faktiskt skulle behövts 150, och i dagarna blir det kanske 80-90 enheter. Därmed försämras möjligheterna betydligt att ordna extra reserver som behövs i anslutning till påsken, då färre vanligen lämnar blod under högtider.

Om man känner sig orolig som ny eller gammal blodgivare, hur gör man då?

– Det är symtomatologin som avgör, så länge man känner sig frisk och inte har några luftvägssymptom så är man välkommen att lämna blod, säger Jan Holgersson, verksamhetschef blodgivning SU.

Vill du lämna blod?

Visa

Gå in på https://geblod.nu/ och ta reda på hur du kan bli blodgivare och hjälpa andra

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet