Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förundersökning mot Demokraternas partiledare Martin Wannholt läggs ned. Beskedet kom på onsdagen. Foto: SVT

Förundersökning mot Wannholt (D) läggs ned

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Åklagaren Bengt-Olof Berggren beslutade på onsdagen att lägga ned förundersökningen mot Demokraternas partiledare Martin Wannholt.

– Det var på tiden att de falska anklagelserna mot mig får ett slut, säger Martin Wannholt till SVT Nyheter Väst.

Martin Wannholt har varit misstänkt för grov förskingring och andra ekonomiska oegentligheter i samband med investeringar i ädelträ i Brasilien.

– Vid en samlad bedömning av den muntliga och skriftliga bevisningen kan konstateras att det saknas tillräckligt med bevisning för att kunna väcka åtal. Prognosen är att ytterligare utredningsåtgärder inte kommer att förbättra bevisläget, säger kammaråklagare Bengt-Olof Berggren vid Göteborgs åklagarkammare i ett pressmeddelande.

Långdragen utredning

Martin Wannholt har hela tiden hävdat att pengarna har gått in i verksamheten. Men utredningen har dragit ut på tiden och han hördes inte av rättsväsendet förrän i mars månad.

– När jag då fick möjlighet att lägga fram papper på allt så förstod ju utredarna att det inte fanns något brottsligt. Det här har använts som politiska trakasserier mot mig och min familj, säger Martin Wannholt.

Erik Andersson, av de som investerat i projektet och numera äger bolaget, har en helt annan bild.

– En enorm besvikelse för oss såklart. Mitt intryck är att de överhuvudtaget inte tittat på bevisningen, skriver han i mail till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet