Foto: SVT

Förvaltningsexpert sågar regionens agerande

Publicerad

En omstridd upphandling i Västra Götalandsregionen, värd cirka 50 miljoner, fick aldrig en rättslig prövning i Kammarrätten. Nu får regionen hård kritik för att helt lagligt ”manövrerat bort” domstolen med mindre än två timmars marginal. – Man åsidosätter den svenska rättsprocessen, säger Jan Turvall, expert i förvaltningsrätt.

Det hela handlar om en upphandling, värd cirka 50 miljoner kronor, som gällde restaurangverksamhet vid Västra Götalandregionens största sjukhus.

Upphandlingen har kritiserats av experter på flera punkter, bland annat för att den ansvarige handläggaren själv erkänner i ett inspelat samtal att hon inte följer likabehandlingsprincipen, vilket SVT Nyheter Väst berättat om i måndags.

Undkom prövning

En annan detalj som regionen nu får hård kritik för handlar om hur regionen agerade för att upprätta ett avtal med det bolag som vann upphandlingen, innan kammarrätten hann ta ställning till ett överklagande.  

Genom ett så kallat fördaterat avtal, och med bara ett par timmar till godo, kunde regionen se till att det inte blev en rättslig prövning av upphandlingen i kammarrätten. Exakt hur det gick till kan du se i videoklippet nedan eller läsa om längst ner i artikeln.

”Inte ett seriöst intryck”

Regionens agerande är helt lagligt, men inte lämpligt, anser Jan Turvall, mångårig expert i förvaltningsrätt på Göteborgs universitet.

– Det ger intryck av att man på något sätt vill manipulera det hela. Att man vill försöka hitta en annan väg än den rättsliga och den som enligt praxis gäller i Sverige. Det ger inte ett seriöst intryck, säger han.

Han kritiserar också att ett regionen använt ett fördaterat avtal.

– Man ska aldrig använda andra datum än det aktuella datumet, det är en självklarhet i alla typer av avtal, det finns inget som helst skäl som talar för ett sådant förfarande, säger Jan Turvall.

Även Diamandsera AB, det bolag som överklagande upphandlingen, anser att regionen agerat oetiskt.

– Tecknandet av avtalet skedde på ett sätt som gjorde att domstolens verkansrätt sattes ur spel. I och med att avtalet var undertecknat kunde domstolen inte häva upphandlingen, berättar Per Boström, interim vd på Diamandsera.

Angelägna om att komma igång

Från regionens håll ställer man sig frågande till kritiken. Man har följt både sina rutiner och regler och hade laglig rätt att skriva ett avtal.

Varför var det så viktigt att få det här avtalet påskrivet så snabbt? När ni ändå har väntat i tio månader, hade ni inte kunnat vänta några timmar till, tills Kammarrätten kom med sitt beslut?

– En viktig orsak var att att den här verksamheten tidigare skett i egen regi. Vi var angelägna om att komma igång och att avsluta verksamheten i egen regi. Dessutom tog överprövningen onormalt lång tid, säger Mats Löfquist, enhetschef Koncernkontoret VGR.

Att skicka fördaterade avtal är ingenting ovanligt enligt Mats Löfquist, men han kan inte svara på ifall det sker ofta.

”Märkligt”

Jan Turvall tycker att det är märkligt att regionen haft så bråttom att skriva avtal istället för att avvakta en eventuell rättslig prövning av fallet.

– Det är ju inga akuta upphandlingar till ett sjukhus eller så, utan det gäller ju kostfrågor. Konsekvensen blir ju att domstolens möjlighet att göra en granskning har upphört, eftersom det finns ett ingånget avtal. Och då åsidosätter man den svenska rättsprocessen, säger Jan Turvall.

Verksamhet inte igång

Diamandsera har överklagat Kammarrättens beslut till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen, som har beslutat att inte ta upp ärendet.

Regionen anser inte heller att upphandlingen från regionens sida behöver göras om. De står fast vid att avtalet med det vinnande bolaget gäller, dock har man ännu inte kommit igång med den upphandlade verksamheten.

Varför ska man egentligen bry sig om offentlig upphandling? Hör reportern förklara i klippet nedan:

Därför prövades fallet inte i Kammarrätten

Företaget Diamandsera var den part som förlorade upphandlingen. De ansåg att regionen brustit i flera delar, bland annat att man inte följt likabehandlingsprincipen. De bestämde sig för att ta rättslig strid med förhoppningen att hela upphandlingen skulle göras om.

Först överklagades upphandlingen till Förvaltningsrätten. Där blev det avslag. Men Diamandsera tänkte inte ge sig utan överklagar till nästa instans, Kammarrätten.

Men bolagets överklagan till Kammarrätten skickas först på den sista överklagningsbara dagen, tio dagar efter Förvaltningsrättens beslut. Och just den omständigheten blir avgörande.

För det är först tio dagar efter Förvaltningsrättens beslut som regionen får laglig rätt att skriva kontrakt med det bolag som vunnit upphandlingen. Den tio dagar långa tidsfristen kallas för ”avtalsspärren”(se nedan).  

På den tionde dagen, alltså samma dag som Diamandsera skickar in överklagan, skickar regionen i sin tur ett mejl till det bolag som vann upphandlingen. I mejlet har man skickat med ett avtal, daterat till dagen efter. Regionen skriver att man gärna ser att bolaget skriver på avtalet och skickar tillbaka, så att man snabbt ska kunna signera så fort reglerna tillåter. På kvällen får regionen tillbaka ett underskrivet avtal från det vinnande bolaget.

Dagen därpå, klockan åtta på morgonen, ringer regionen till Kammarrätten som meddelar att något beslut om överklagan ännu inte har fattats. Drygt en halvtimme senare mejlar regionen över ett påskrivet avtal till det vinnande bolaget. Avtalet är med andra ord nu upprättat, då båda parter har skrivit under.

Mindre än två timmar senare kommer Kammarrätten med sitt beslut: regionen får inte ingå några avtal innan rätten fattat beslut om överklagan.

Men nu är det för sent. Eftersom ett avtal har skrivits innan Kammarrättens beslut om att regionen inte får skriva några avtal, kan rätten rent juridiskt inte längre gå igenom upphandlingen för att se så att allt har gått rätt till.

Kammarrätten lägger ner ärendet, utan att ha tittat på det.

Avtalsspärr:

Inom offentlig upphandling finns en regel; det måste gå minst 10 dagar från det att upphandlaren fått grönt ljus för att ingå avtal tills avtalet faktiskt får lov att skrivas. Detta kallas för avtalsspärr och finns för att ett eventuellt överklagande ska hinna komma in och rätten ska hinna ta ställning till om fallet ska prövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.