Nordstan Foto: Thomas Johansson/TT

Rätten: Inga ökade befogenheter för ordningsvakter i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Göteborg anser att Göteborgs kommun inte visat att det finns ett särskilt behov av ordningsvakter i centrum.

Göteborgs kommun ansökte om att göra fyra områden inom vallgraven i Göteborg till ett paragraf 3-område. Det betyder att ordningsvakter ska kunna patrullera och få ökade befogenheter, till att exempelvis avvisa eller gripa personer som begår brott.

De sökta områdena är Brunnsparken, Gustav Adolfs torg, Kanaltorget och Kronhusparken. Polismyndigheten avslog ansökan då det inte funnits något särskilt behov av ordningshållning på de sökta områdena.

Göteborgs kommun överklagade beslutet

Beslutet överklagades av Göteborgs kommun som menar att det finns ett behov av ordningsvakter till följd av problemen som förekommer på de sökta områdena. Polisen menar å andra sidan att överklagandet ska avslås då de sökta områdena är en del av det område som är prioriterat när det gäller polisiär närvaro.

Förvaltningsrätten ändrar inte beslutet

Förvaltningsrätten i Göteborg beslutade på måndagen om att inte ändra Polismyndighetens beslut. Förvaltningsrätten konstaterar att det framgår att de fyra områdena drabbas av ordningstörningar i form av olika typer av brottslighet, såsom narkotikahandel och våldsbrott.

Men rätten konstaterar samtidigt att det till följd av ordningsstörningarna krävs att personal med särskilda befogenheter svarar för ordningshållningen. Befogenheter som ordningsvakter i dagsläget saknar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För två år sedan gick polisen ut och krävde att Nordstans öppettider skulle begränsas. Eftersom området blivit samlingsplats för unga som begår brott. Foto: SVT

I klippet ovan hör du hur polisen tidigare beskrivit problemen i Nordstan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer