Maria Fredriksson, IVA-sjuksköterska på Östra sjukhuset berättar om sin arbetssituation. Foto: SVT

Vittnesmålet från IVA på Östra: ”Många unga drabbas”

Uppdaterad
Publicerad

På avdelningen för intensivvård på Östra sjukhuset vårdas många av de svårt sjuka covid-19-patienterna i länet. Personalen jobbar hårt dygnet runt, och man har förvånats över hur många yngre som drabbas.

– Det känns orättvist, säger Maria Fredriksson, IVA-sjuksköterska.

Inflödet av svårt sjuka covid-19-patienter har pågått i tre veckor på Östra sjukhuset. Arbetet på intensivvårdsavdelningen är hårt – timmarna är många och personalen börjar bli trötta. Det berättar Maria Fredriksson, intensivvårdssjuksköterska.

– Det är väldigt långa vårdtider mot vad vi är vana vid. Annars kanske vi har en medelvårdtid på två och ett halvt dygn hos oss. Nu är vi uppe i två till tre veckor, säger hon.

Coronaviruset i Västsverige

Hon berättar att det har varit en omställning för personalen att arbeta i full skyddsutrustning, och reglerna är hårda. Man får inte peta i ansiktet, inte ens för att rätta till sina glasögon.

– Sen blir det också extremt svettigt, och man får inte dricka. Sen måste alla dörrar vara stängda, så man måste tänka till med minsta lilla dörröppning. Och alla måste alla komma till jobbet mätta.

Ger oss styrka att fortsätta

Maria Fredriksson har jobbat som intensivvårdssjuksköterska i 15 år och är van vid att behandla patienter som är nära döden. Ny personal blir snabbt införstådda i allvaret på avdelningen och man är alltid förberedd på det värsta – även om man hoppas på det bästa. När det kommer till covid-19 har dödsfallen ännu inte varit så många, berättar Maria Fredriksson.

– Vi har inte sett så mycket av det än här i Göteborg, och det är ganska hoppfullt för oss som jobbar mitt i det – att det är värt det. Vi har också kunnat skriva ut flera patienter till vanliga avdelningar, som har överlevt IVA, och det ger oss styrka att fortsätta, säger hon.

Men något som förvånat Maria Fredriksson och flera av hennes kollegor är att så många yngre kommit in till avdelningen.

– För vi har ju också läst i media att detta är en sjukdom som i första hand drabbar äldre. Därför har det varit tufft att se fullt arbetsföra människor i ung ålder bli totalt utslagna av den här sjukdomen, säger hon.

Lång återhämtning

Maria Fredriksson berättar att man ser riskfaktorer hos en del patienter – men långt ifrån alla.

– Det känns väldigt orättvist. Det här är människor som detta antagligen bara slumpat sig för. Och det har ju inte med livsstil att göra detta, så det känns väldigt orättvist.

Det kan vara lång återhämtning efter intensivvård, fortsätter hon. Ibland kollapsar flera organ samtidigt, som lungor, hjärta och njurar – och apparatur behövs då för att uppehålla dem.

– Vi vet att de som har legat länge på IVA behöver lång tid på sig att komma tillbaka. Det kan handla om månader och år. Så även om man klarat sig från intensivvården i två-tre veckor är det bara första steget, man har lång tid kvar sedan. Inte sällan ser man långa sjukskrivningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet