Matilda Brinck-larsen, tränare för Sandarna C. Foto: SVT

Fotbollsledare skrek ”hora” tio gånger

Publicerad

Fotbollstränaren Matilda Brinck-Larsen valde på söndagen att avbryta en match efter att ledaren för motståndarlaget varit hotfull både mot henne och spelare i laget.
– När hans lag gjorde mål skrek han hora till mig säkert tio gånger, berättar hon.

Matilda Brinck-Larsen är ledare för Sandarna C där ensamkommande flyktingbarn spelar fotboll. Hon har varit på många fotbollsmatcher där ledare inte uppfört sig enligt regelboken, men det hon upplevde idag gick över alla gränser.

– Det finns många dåliga ledare, de som inte respekterar domaren utan klagar och lägger sig efter domslut. Men jag har aldrig varit med om sådana här direkta hot.

Lämnade planen

Enligt Matilda Brinck-Larsen började ledaren för motståndarlaget att skrika könsord rakt ut. Hon bad honom sluta men fick ingen reaktion. Istället han riktade sig särskilt till två spelare i hennes lag.

– Han skriker: Era jävla era afgansvin – jag ska knulla era mammor och systrar, berättar Matilda.

– En av mina spelare klarar inte av att vara kvar på planen utan tar av sig tröjan och går.

Se klippet: Här skriker ledaren könsord åt motståndarna

När motståndarlaget gjorde mål vände sig ledaren direkt mot Matilda och skrek enligt henne ”puta”, vilket betyder hora, tio gånger. Då valde Matilda Brinck-Larsen att avbryta matchen. Detta bekräftas av matchens domare som under matchen uppfattade att stämningen var dålig mellan tränarbänkarna.

– Matchen spårade ur och när ett lag inte vill spela mer då fick jag avbryta den, berättar han.

Extremt överdrivet

Ledaren för motståndarlaget, Bergums IF, tycker att bråket fått överdrivna proportioner. När SVT Nyheter Väst pratar med honom säger han att han visserligen skrek puta, som betyder hora, men att det är en svordom som vilken som helst. Något annat har han inte sagt hävdar han själv.

– Det är en extremt överdriven bild som Matilda ger. Jag står för att jag skek ”puta”, men jag har aldrig gått till personangrepp, säger han.

Ledaren menar att det var spelarna i det andra laget som spelade oschysst och att det var därför han reagerade.

– De andra spelarna gick över gränsen.

Gjorde du ingenting fel menar du?

– Jovisst, min reaktion på det oschyssta spelet köper jag ju inte, säger han.

Läs också: Bergums IF överväger att låta honom sluta som tränare

Mycket hotfullt

Matilda Brinck-Larsen upplevde situationen som väldigt hotfull. Ledaren ska enligt henne även ha skrikit till spelarna ”Vi ska plocka er efter matchen” och mycket riktigt kom det en bil med flera personer som hoppade ur vid planen.

– Jag hoppade in i min bil och lyckades göra en u-sväng och köra ifrån dem, säger Matilda som nu ska polisanmäla händelsen.

Ledaren själv säger om det sistnämnda att det bara var hans svåger som kom, för att köra honom hem. De ska inte på något sätt ha jagat Matilda och hennes spelare.

– Jag gick av planen tillsammans med min svåger och gick förbi Matilda – det var enda vägen till bilen, säger han.

Flera timmar efter matchen är Matilda fortfarande förbannad – och uppgiven. Hon undrar hur barn ska kunna välja rätt i livet när vi vuxna inte är förebilder.

– Hela idrottslivet bygger på starka värdegrunder, alla ska med, ledare ska vara föredömliga. Och så händer sånt här?

Läs också: SVT Sports granskning – #domarkrisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matilda Brinck Larsen

Mer i ämnet