Ån Lidan är ett av de vattendrag som fotograferats. Foto: SVT

Fotograferna som värnar om vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Med sina kameror har de dokumenterat hur vattnet sjunkit undan i de västsvenska åarna. Nu vill de få folk att tänka till om hur vi använder vårt vatten.

– Vattnet är en livsnerv, säger fotografen Thomas Örn Karlsson.

Under sommaren har det varit låga vattennivåer i flera delar av landet. Sedan nyår har en trio fotografer på eget initiativ dokumenterat ett tiotal åar i Västsverige. De vill få folk att ändra sin inställning till vatten.

– Det är en torka. Vi måste lyfta på locket så att folk kan inse: ”Aha, vi har ju något vackert runt husknuten. Vi kanske ska börja ta hand om det vi har”, säger fotografen Thomas Örn Karlsson till SVT.

Fotograferar Lidan

Solen silas genom lövverket i skogen utanför Herrljunga. Thomas Örn Karlsson svingar kamerans axelrem över huvudet. Han ler och tittar bort mot kollegan, undervattensfotografen Fredrik Blomqvist, som kämpar med att få på sig torrdräkten. Den här dagen ska Lidan fotograferas. Fredrik Blomqvist sänker sin kamera i vattnet. Blicken är koncentrerad.

Sedan nyår har de varit ute flera dagar i veckan, flera timmar åt gången och dokumenterat västsvenska vattendrag. Under arbetets gång har fotograferna reflekterat över vad de sett ute i naturen.

– Man ser att vattnet sjunkit undan. På ett ställe här så behövde jag vadarstövlar för att stå och ta ett kort i forsen för 2,5 år sen. Nu kan jag gå ut utan att bli blöt om fötterna, säger Thomas Örn Karsson.

Det är ju ändå en kort tidsperiod. Kan det inte handla om naturliga variationer?

– Det här kan vara en tillfällighet. Men det är viktigt att visa att något händer i miljön.

Utställning i höst

Thomas Örn Karlsson undrar vad som kommer hända om sensommaren blir varm och torr. Hur kommer vattendragen då att se ut.

– Den nederbörd vi får nu tar ju skogen upp, säger han.

I höst har deras utställning Luft, land och vatten premiär i Strömstad. I projektet ingår även fotografen Staffan Lundgren som tar bilder med hjälp av drönare.

Värnar om miljön

Thomas Örn Karlsson tycker att det är viktigt att som landskapsfotograf ta ställning för miljön. Han hoppas att folk ska tänka till om hur de använder vatten.

– Vi kanske inte ska bevattna våra gräsmattor med dricksvatten. Vi kan ju påverka miljön genom att spara lite, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.