Foto: SVT

Framgång för hyresgäster på Pennygången

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång och hård process under två års tid har nu Stena Fastigheter och Hyresgästföreningen kommit överens om hyrorna på Pennygången.

Efter den kommande renoveringen på Pennygången i Göteborg talades det om att hyrorna skulle chockhöjas med cirka 60 procent. Det var för drygt två år sedan. Sedan dess har tuffa diskussioner pågått och nu ser hyresgästerna ut att med den bakgrunden blivit uppgörelsens vinnare. Höjningen blir i snitt på knappt 14 procent.

– Vår utgångspunkt har varit att alla hyresgäster ska ha möjlighet att bo kvar efter renoveringen. Därför är det oerhört glädjande att Stena Fastigheter nu tar ett socialt ansvar och visar att de vill värna om sina hyresgäster på Pennygången, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Ingen totalombyggnad

Hyran höjs i snitt med 720 kronor per månad baserat på en genomsnittslägenhet på 67 kvadratmeter.

Renoveringen som nu väntar Pennygången blir betydligt mindre än den totalombyggnad som först aviserades. I stället kommer det bland annat handla om ombyggnad av badrummen, målning av trapphus och förstärkt ventilation.

Positiva tongångar

– Det är positivt att det finns en överenskommelse, att rivningskontrakten är borta och att vi nu pratar om hela Pennygången. Det är grunden för att vi ska kunna fortsätta diskutera framtiden med Stena med utgångspunkt att alla ska kunna bo kvar, säger Mattias Axelsson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Valvteglet på Pennygången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.