Till höger en solabborre som är en av de arter som varit i Sverige och knackat på. Foto: TT/SVT

Främmande arter knackar på – kan slå ut inhemska djur och växter

Uppdaterad
Publicerad

Har du stött på en art i naturen som du inte känner igen? Då kan det vara en dörrknackarart, djur- och växtarter som tar sig hit med människans hjälp och som kan slå ut inhemska arter.

De kommer med fartygs barlastvatten, planteras ut eller åker snålskjuts på andra arter. Dörrknackararter är djur och växter inte finns naturligt i Sverige men som förs hit med människans hjälp och som riskerar att etablera sig vilket kan få allvarliga följder för ekosystemet.

– De kan börja konkurrera med de inhemska arterna och även föra med sig sjukdomar som inhemska arter inte har något skydd mot. Om arterna får fäste kan de efter några generationer påverka många andra arter och få allvarliga följder för hela ekosystemet, säger Erland Lettevall, som är utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Ett exempel är solabborren, en art som är populär i akvarier och för sportfiske. I somras dök den upp där den inte hörde hemma.

Erland Lettevall, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten Foto: SVT

– Vi fick kännedom om att den fanns i Huskvarna, där torrlade man dammen och tillförde kemikalier för att utrota den, säger Erland Lettevall.

Exemplar av solabborren hittades även i en damm av en sportfiskare i Kungsbacka kommun. Där sänktes vattennivån i dammen för att ta död på dem och förhindra att de skulle sprida sig.

Solabborren bedöms dock inte utgöra något större hot mot inhemska arter. Annat är det med bandslätting.

– Den sprids främst genom utsättning av fisk och genom vattenbruk. Då kan ägg och larver följa med. Den kan ställa till med stor skada för ekosystemet så den håller vi verkligen koll på.

Gör lista över de främmande arterna

Dörrknackararten bandslätting kan ställa till stora bekymmer för inhemska arter Foto: Wikipedia commons

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har gett Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i uppdrag att sammanställa och riskbedöma invasiva, främmande arter. Listan väntas bli klar mot slutet av året och den preliminära listan omfattar runt tusen arter varav ett femtiotal vattenlevande dörrknackararter har identifierats.

För myndigheterna är det en svår uppgift att hålla koll på arternas utbredning och förhindra att de breder ut sig.

– Vi ska ju övervaka något som inte finns än och då behöver vi spana utanför landets gränser och ta hjälp av våra grannländer. Men det viktigaste är att vi får en snabb signal när arterna väl dyker upp så vi kan göra något åt det och då har vi stor nytta av allmänheten, folk som är ute och vandrar, fiskar och badar, säger Erland Lettevall.

Invasiva arter

En invasiv art är en art som etablerar sig i ett nytt ekosystem. Det kan handla om naturlig migration, men inte sällan är det människan som, medvetet eller omedvetet, gjort det möjligt för arten att sprida sig.

Global handel och försäljning av husdjur anses vara de två vanligaste processerna för spridning av potentiellt invasiva växter, djur, svampar och mikroorganismer.

De flesta introducerade arter blir dock inte invasiva eftersom de inte är evolutionärt anpassade till den nya miljön. Vanligen konkurreras den introducerade arten ut av befintliga arter, men under vissa förutsättningar kan den introducerade arten bli invasiv.

Invasiva växt- eller djurarter kan också sprida sjukdomar och därmed påverka det invaderade ekosystemet.

Källa: ne.se

Om du misstänker att du hittat en invasiv, främmande art i naturen kan du rapportera här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.