Sannegårdshamnen i Göteborg har pekats ut som den mest lämpliga platsen för ett friluftsbad i älven. Foto: TT/SVT

Framtida hamnbad i Göteborg måste stänga vid regn

Uppdaterad
Publicerad

Ett eventuellt hamnbad i Sannegårdshamnen i centrala Göteborg skulle behöva hålla stängt ett till två dygn efter att det regnat.

– På grund av dagvattenutsläpp så försämras badkvalitén, säger Helén Galfi på Kretslopp och vatten.

Ett system för att mäta nivåerna och varna badgäster skulle behövas.

Planer på ett stadsnära bad i Göta älv i Göteborg har funnits länge. Sannegårdshamnen har pekats ut som den mest lämpliga platsen. Vattenkvalitén där är tillräckligt god för bad, det visar de mätningar som gjordes under juni till september 2018.

Men i en ny rapport gjord av Kretslopp och vatten framgår att en regnig sommar kraftigt skulle påverka öppettiderna vid en sådan anläggning. 

– Mätningarna har visat att det går att bada när det är torrväder, säger Helén Galfi på Kretslopp och vatten.  

Man kunde se att bakteriehalterna steg påtaglig efter regn och att det tog ett till två dygn innan e-colihalterna låg på en godkänd nivå igen.

Bra resultat under torr sommar

Under den ovanligt torra sommaren 2018 var vattnet i Sannegårdshamnen tjänligt 70-75 procent av badsäsongen. Men när man tittar på mätningar som gjordes sommaren år 2016 och 2017 var resultaten sämre. Då skulle man i snitt ha behövt avråda från bad 18 dagar per månad på grund av dålig vattenkvalité. 

– Man behöver ett övervakningssystem, likt det man har i Köpenhamn och kunna flagga när man avråder från bad, säger Helén Galfi på Kretslopp och vatten.  

Politiker positiva

I Köpenhamn finns idag tre hamnbad och fem badzoner, det första hamnbadet anlades år 2002.  Innan dess rådde, likt i Göteborg, badförbud i hela hamnområdet. Där använder man ett övervakningssystem med sensorer som varnar när vattnet är otjänligt, efter till exempel regn. 

Företrädare för Alliansen och de Rödgröna som SVT Nyheter Väst pratar med är positiva till att utreda hamnbadet vidare.

– Vi är positiva till att det går att bada, men den ekonomiska situationen i staden är ansträngd och vi kan behöva titta på om det finns andra möjligheter än att staden genomför detta, säger Helene Odenjung (L). 

Uppskattas kosta 6-15 miljoner

Kostnaden för att anlägga ett hamnbad i Sannegårdshamnen i Göteborg uppskattas i rapporten från Kretslopp och vatten till mellan 6-15 miljoner kronor.

– Kostnaden är förhållandevis liten och vi vet att det är många i Göteborg som vill komma närmare vattnet, säger Emmali Jansson (MP).

Den 29 maj väntas Kommunstyrelsen fatta beslut om man ska gå vidare och göra en fördjupad studie kring ett hamnbad i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.