Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Calle Nathansson, vd för Folkets hus och parker, berätta varför han tror att folkparkerna kommer finnas kvar i 100 år. Foto: SVT

Trots tuffa läget efter pandemin – han tror på folkparkerna

Publicerad

Likt många andra kulturverksamheter drabbades folkparkerna hårt under pandemin. Trots att restriktionerna släppt brottas flera av dem fortfarande med bekymmer. 

– Arrangörerna har tagit mycket stryk, säger Calle Nathansson, vd för Folkets hus och parker.

I Sverige finns i dag hundra folkparker som är medlemmar hos riksorganisationen Folkets hus och parker.

– Det har varit en tuff period som vi har gått igenom. Vi tvingades ställa in våra folkparksturnéer och dem kunde vare sig första eller andra världskriget sätta stopp för. Men det gjorde faktiskt pandemin.

Men i år ska folkparksturnéerna rulla igen och läget ser ljusare ut. Men trots finns det fortfarande utmaningar för parkerna.

– Det är en större osäkerhet i branschen överhuvudtaget. Både hos arrangörer och hos publik. Publiken bestämmer sig väldigt sent för vad den ska göra. Man köper inte biljetter långt i förväg vilket gör det svårare för arrangörerna.

Samtidigt har flera medlemmar i folkparksföreningarna slutat under de senaste åren vilket gjort att delar av kompetensen försvunnit.

Undersökning: Var tredje har inte hittat tillbaka

Enligt en undersökning som Insight Intelligence tagit fram på uppdrag av bland annat Göteborgsoperan och Folkets hus och parker har var tredje person inte hittat tillbaka till kulturen efter pandemin.

Samma undersökning visar också att ungefär varannan person föredrar mindre lokala evenemang snarare än stora evenemang med många i publiken.

– Det stärker vår idé. De lokala folkparksarrangörerna är viktiga, säger Calle Nathansson som trots utmaningarna tror att folkparkerna har en hundraårig framtid. Hör honom berätta varför i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.