I klippet berättar Fredrik Boiso, vars företag bland annat säljer churros på festivaler, om hur ovissheten i väntan på besked om corona-stöd blivit ett extra hårt slag. Foto: Får luren i örat – när han vill ha besked om stödpengar

Fredriks livsverk riskerar konkurs: ”Orkar inte längre kämpa”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har blivit ett så hårt slag mot Fredrik Boiso att hans företag Mandelmannen nu riskerar konkurs. I väntan på statliga stödpengar, som hittills dröjt 110 dagar, kastas han mellan hopp och förtvivlan. När han ringer Tillväxtverket får han inga besked – utan luren i örat.

– När jag inte kan få besked känner jag att jag inte orkar längre, säger Fredrik Boiso.

Starta klippet för att se när Fredrik ringer Tillväxtverket och försöker få besked.

Fredrik Boiso driver ett av de cirka 80 000 företag i Sverige som sökt stöd från staten genom Tillväxtverket, i det som kallas korttidsarbete. Stödet innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minskas med hälften samtidigt som den anställde får 90 procent av lönen.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det är jättebra, och det gav hopp, säger Fredrik Boiso, vd för Mandelmannen.

Göteborgsföretaget anställer runt 30 ungdomar varje sommar som säljer bland annat churros, spanska friterade våfflor, på festivaler och andra evenemang. Men i år har det inte blivit många våfflor sålda. Pandemin blev ett hårt slag mot företaget.

Nu har Fredrik Boisos konfektyrföretag, med sina två året runt-anställda, väntat mer än 110 dagar på besked om statligt stöd. Bristen på besked innebär att Fredrik Boiso funderar på att begära sitt företag i konkurs, en verksamhet han startade för 29 år sedan.

– När jag inte kan få besked känner jag att jag inte orkar längre. Jag orkar inte längre kämpa för mitt livsverk och leverne, säger Fredrik Boiso, vd för Mandelmannen, som anmält Tillväxtverket till Justitieombudsmannen (JO).

Långa handläggningstider hos Tillväxtverket

Men det är inte bara Fredriks verksamhet som drabbats. Långa handläggningstider hos Tillväxtverket och bristande kommunikation har gjort att flera företag nu tvingas fatta beslut om de ska gå i konkurs eller ej.

Tillväxtverket säger ansvariga att de har förståelse för företagarnas situation. Myndighetens enhetschef kallar den situation som uppstått till följd av coronapandemin för ”ett helt unikt läge”.

– Det är självklart en utmaning, säger Laura Brandell Tham till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet