Foto: TT

Friad från barnvåldtäkt får skadestånd

Publicerad

Mannen dömdes i tingsrätten till tre års fängelse för våldtäkt mot barn. Men hovrätten rev upp beslutet och friade mannen. Nu får han 290.000 kronor i skadestånd.

Familjen är hemmahörande i Västergötland och mannen har suttit häktad i över fem månader.

Mannen fälldes i tingsrätten för våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn till tre års fängelse och 150.000 i skadestånd.

Men hovrätten valde att fria mannen helt och kritiserar samtidigt hårt de förhör som hållits med målsägande som då var 13 år.

Hovrätten kritisk till förhörsmetoderna

Hovrätten skriver i domslutet: Till skillnad mot förhör med väldigt små barn måste det kunna uppställas som krav att det vid förhör med en trettonåring inte ställs ledande frågor och i vart fall inte i den utsträckning som skett här.

Hovrätten skriver även att den målsägande flickans berättelse var osammanhängande och delvis motstridig. Flickan har även vid ett tillfälle tagit tillbaka anklagelserna.

Hovrätten skriver även att det inte är möjligt att i efterhand bedöma i vilken utsträckning de uppgifter som målsäganden lämnat i förhören har förankring i verkliga förhållanden eller är ett resultat av den förhörsteknik som använts.

JK höjer skadeståndet

Mannen hade i sin ansökan i somras önskat att få 150.000 kronor för lidande och nära 123.000 kronor förlorade arbetsinkomster.

Men Justitiekanslern (JK) väljer att ge mannen ett högre skadestånd och höjer skadeståndet för lidandet till 165.000 kronor.

Trots att mannen friats från alla anklagelser har han tvingats flytta från sin ort och byta efternamn. Mannen påverkades av själva misstanken och hur människor i det lilla samhället han kom ifrån reagerade på anklagelserna, skriver hans advokat i ansökan till JK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.