Åklgaren väljer nu att överklaga de friande domarna. Foto: TT/Läsarbilder

Friande bilbrandsdomar i Göteborg överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 augusti sattes ett sjuttiotal bilar i brand av en grupp maskerade män runt Frölunda torg. Sex personer, i dag mellan 16 och 21 år gamla, åtalades för bland annat grov skadegörelse och våldsamt upplopp – men enligt tingsrätten höll bevisningen bara mot en av dem.

Åklagaren har överklagat de friande domarna i fallet med bilbränderna i Göteborg i fjol, rapporterar Sveriges Radio.

Flera av de misstänkta identifierades av polisen. Men enligt tingsrätten kan polisens utpekande ha styrts av de många videoklipp de sett av männen före identifieringstillfället.

-– Just det här resonemanget håller jag inte med om. De här poliserna har naturligtvis tittat på enormt mycket material men de har gjort identifieringen efter noggrann undersökning av materialet och det är poliser med erfarenhet av området och individerna, så resonemanget borde föras åt helt andra hållet, säger åklagare Mats Ihlbom till SR.

Läs mer om den friande domen här

Polisen: ”Ett bakslag i arbetet mot gängkriminaliteten”

– Vad blir signalen till lokalsamhället när tre poliser identifierar en individ och de blir betraktade som trovärdiga men inte tillförlitliga? Vad blir signalen till lokalsamhället och hur kan vi i framtiden förmå målsägande att vittna? Det är frågor jag ställer mig, säger Kalle Fridén, polisiär förundersökningsledare till SR.

Samtliga åtalade i fallet har nekat till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer