Fri frukt för de yngre skoleleverna har varit på agendan i Gullspång i flera år Foto: TT

Politisk fruktstrid i Gullspång avgjord – efter tre år

Publicerad

Fri frukt för de yngre skoleleverna har varit på agendan i Gullspång i flera år. Men när kommunens politiker slutligen tog ställning i frågan blev det nej.
– Vi har inga pengar till detta, säger Ann-Christin Erlandsson (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Allt började med en motion från Feministiskt initiativ, om att elever från förskoleklass till och med årskurs 3 skulle få en frukt i skolan varje dag.

– Det främsta argumentet är att skolgången ska vara jämlik. Alla har ju inte möjlighet att ta med sig frukt hemifrån, säger Sarah Johansson (Fi).

Fruktmotionen lades redan 2015, men återremitterades och dök upp på dagordningen först nu.

– När vi la förslaget hade kommunen lite bättre ekonomi, och då tänkte vi att man kunde omstrukturera pengar. Men nu går ju tyvärr kommunen back, säger Sarah Johansson (Fi).

”Ekonomin är väldigt tajt”

Inför omröstningen presenterade partiet istället möjligheten att ersätta en del kött i skolmaten med vegetarisk kost, för att på så sätt finansiera den fria frukten. Men om det skulle innebära en besparing är oklart, menar Socialdemokraterna.

– Några sådana siffror har jag inte sett. Jag uppfattar tvärtom att det blir dyrare att ersätta kött med grönsaker, säger Ann-Christin Erlandsson (S) som i grund och botten är positiv till fri frukt i skolan.

– Men ekonomin är väldigt tajt, vi har helt enkelt inte budget för det, säger hon.

Fruktmotionen avslogs i kommunfullmäktige med voteringssiffrorna 18-13.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer