Branden i Pingstkyrkan i Skärhamn misstänks vara anlagd. Foto: Mikael Berglund

Misstänkt anlagd brand i pingstkyrkan i Skärhamn

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen kom larm om att det brann i den gamla Smedjan i Skärhamn på Tjörn. Byggnaden används numera som pingstkyrka. Händelsen utreds nu som misstänkt mordbrand.

– Det är alltså en fullt utvecklad brand på övervåningen och i takkonstruktionen, och vi släcker just nu både invändigt och utvändigt, säger Göran Andersson, områdeschef för Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund på fredagseftermiddagen.

Ett tiotal enheter från räddningstjänsten på Tjörn och Stenungsund kallades till platsen, liksom polis och ambulans. En kvinna fördes till sjukhus och det är fortfarande på lördagsförmiddagen okänt hur hennes skadeläge är.

Oklar orsak

Trots omfattningen av branden var Göran Andersson vid 19-tiden hoppfull om att kunna rädda större delen av byggnaden, trots att det rör sig om en fullt utvecklad brand.

– Det går bra. Vi håller på med att suga upp vårt släckvatten och så nu, försöker rädda så mycket vi kan. Men det är fortfarande glödbränder kvar i takkonstruktionen. Vi räddar byggnaden, men jag vet inte hur skadad den blir i slutänden.

Fortsatt avspärrat

Göran Andersson beräknade att själva insatsen skulle vara över vid 21-tiden på fredagskvällen. Polisens avspärrningar kommer att vara kvar under helgen i väntan på teknisk undersökning, som ska göras så fort byggnaden svalnat.

Hur branden startade är än så länge inte fastställt, men den verkar inte ha någon naturlig förklaring. Det finns i nuläget ingen misstänkt person.

– Allt tyder på att branden startade på utsidan av byggnaden av okänd anledning, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr på lördagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.