Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fem anställda inom hemtjänsten i Angered har stängts av efter att en kvinna som hade rätt till hemtjänst legat död i en lägenhet tills grannarna kände lukt. ”Det är oerhört allvarligt” säger omsorgschefen Angela Madsén Jonsson. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinna låg död i bostad i Angered – fem inom hemtjänsten stängs av

Uppdaterad
Publicerad
Fem personer har stängts av och en av dem har varslats om avsked från hemtjänsten i Angered. Orsaken är att en kvinna som skulle haft hemtjänst hittats död, först efter att grannar slagit larm om lukt från hennes lägenhet.

Det var i början av juni som grannar kontaktade trygghetsjouren i ett bostadsområde i Angered i Göteborg.

Trygghetsjouren kontaktade polisen som tog sig in i den aktuella bostaden. Där inne låg en kvinna död. Enligt en avvikelserapport som skrivits har kvinnan legat där ”en period”.

Exakt hur länge kvinnan har legat där ska utredas.

– Vi har anledning att tro att personalen har brustit i sitt uppdrag, säger Angela Madsén Jonsson, sektorchef för äldreomsorgen inom stadsdelen Angered.

Angela Madsén Jonsson, sektorchef för äldreomsorgen inom stadsdelen Angered.

Med andra ord kan kvinnan ha legat längre tid än en vecka, då kvinnan skulle ha haft tillsyn en gång i veckan.

Men hur länge har hon legat?

– Det kan vi inte svara på, det får utredningen visa.

Varför slog grannarna larm?

– Jag tror väl att det har luktat från lägenheten, säger Angela Madsén Jonsson.

De anställda är ”förtvivlade”

En av de fem som nu har stängts av är enligt Angela Madsén i högre grad ansvarig för eventuella fel som begåtts – och har därför varslats om avsked.

Enligt fackförbundet Kommunal är de anställda upprörda över att de har stängts av.

– De är förvånade över att just de har stängts av då de ingår i en stor arbetsgrupp. De är förskräckta och förtvivlade, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande Kommunal väst.

Angered har nu startat en så kallad Lex Sarah-utredning som ska ge klarhet i vilka fel som kan ha begåtts i tillsynen av kvinnan. Även ett personalärende har inletts, resultatet av den kommer att avgöra de anställdas framtid.

Enligt polisen finns det inga misstankar om brott bakom själva dödsfallet.

– En rättsmedicinsk undersökning har genomförts och det slutgiltiga resultatet kommer att dröja. Men vi misstänker inget brott, säger Torbjörn Edvinsson, kommissarie vid dödsfallsgruppen inom polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fem anställda inom hemtjänsten i Angered har stängts av efter att en kvinna som hade rätt till hemtjänst legat död i en lägenhet tills grannarna kände lukt. ”Det är oerhört allvarligt” säger omsorgschefen Angela Madsén Jonsson. Foto: SVT
Fem anställda inom hemtjänsten i Angered har stängts av efter att en kvinna som hade rätt till hemtjänst legat död i en lägenhet tills grannarna kände lukt. Foto: SVT