Polisen bildade en kedja för att hålla demonstranterna borta. Foto: TT/Thomas Johansson

Fyra omhändertagna efter protester mot utvisning

Publicerad

Det som började som en lugn protest vid Migrationsverkets förvar i Kållered mot utvisningar slutade något tumultartat under tisdagskvällen. – Vi har fyra omhändertagna. En är avlägsnad till centralstationen och tre fick följa med till polishuset, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

Ett drygt hundratal personer samlades under tisdagen utanför Migrationsverkets lokaler i Kållered för att protestera mot att 10-20 personer skulle utvisas till Afghanistan. Under eftermiddagen visste fortfarande ingen exakt hur många som skulle utvisas eftersom prövningar av verkställighetshinder pågick in i det sista.

Enligt TT var det tillslut 10 personer, nio män och en kvinna, som åkte iväg till Landvetter flygplats och satt på det plan som lyfte 22:40. Bland de som fick stanna kvar ska flera nu få sina utvisningsbeslut omprövade enligt nyhetsbyrån.

LÄS MER: Här försöker de hindra bussen

Protesterna började först lugnt men vid 19-tiden när det var dags för bussen att lämna försökte demonstranterna hindra bussen. 

– Först lade sig demonstranter på vägen för att hindra bussen som skulle föra iväg flyktingarna till flygplatsen. Därför fick polisen på plats lyfta bort dessa. När bussen lämnade Sagåsen gjordes försök att gå ut i vägbanan för att hindra bussen, men genom att poliserna kunde bilda kedja lyckades man hålla demonstranterna borta, sade polisens presstalesperson Stefan Gustafsson till SVT Nyheter Väst igår.

Fyra omhändertogs av polis

I samband med händelsen ska två poliser fått lindriga skador. Fyra personer omhändertogs också varav en avlägsnades till Centralstationen i Göteborg, de övriga tre fördes till sjukhuset.

– Av dem var det två som nu misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Tommy Nyman.

LÄS MER: Hennes son ska deporteras till Afghanistan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.