Arkivbild. Foto: TT

Fyra utgavs för att vara läkare på vårdcentral

Publicerad

Fyra läkarassistenter fick själva träffa patienter som inte upplystes om att de inte fått träffa legitimerade läkare. IVO kritiserar vårdcentralen, bland annat för bristande läkarkontinuitet som kan ha medfört patientsäkerhetsrisker.

En vårdcentral i Dalsland blev granskad av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att myndigheten mottagit ett stort antal klagomål på vårdcentralen.

Granskningen visade att fyra läkarassistenter tjänstgjort som läkare på vårdcentralen, trots att de saknar svensk läkarlegitimation eller ett särskilt förordnande.

Assistenterna hade ändå fått arbeta självständigt med patienter, utan att dessa upplysts om att de inte fått träffa en läkare, utan endast en läkarassistent.

Patienter behöver informeras

En läkarassistent är vanligen en läkarstuderande, eller en läkare utbildad utanför EU, som inte har fått svensk läkarlegitimation.

”Patienter som vid sitt besök på vårdcentralen träffar en läkarassistent måste få information om vad en läkarassistent får bidra med, och även informeras om att de inte har träffat en läkare.” skriver IVO i sitt beslut.

Ivo konstaterar även att den bristande läkarkontinuiteten har medfört patientsäkerhetsrisker, bland annat i form av bristande journalföring och upptagning av patienternas sjukdomshistoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.