Inga målvakter, inga tacklingar. Och som namnet avslöjar förbjudet att springa. Gåfotboll har blivit trendigt och fler klubbar hakar på. I Borås har sporten erbjudits sedan i våras. Foto: SVT

Gåfotboll – allt populärare bland äldre

Uppdaterad
Publicerad

Inga målvakter, inga tacklingar. Och som namnet avslöjar förbjudet att springa. Gåfotboll har blivit trendigt och fler klubbar hakar på. I Borås har sporten erbjudits sedan i våras.

På Borås arena springer, förlåt, går ett tiotal seniorer runt på plan uppdelade i två lag och ropar hejarop till varandra. Det verkar inte helt lätt att hålla sig från att ta sig några ”galoppsteg” som de kallar det.

– Nä, du ser ju, säger 68-åriga Ulla Linden, som både spelar och fungerar som ledare. Jag som är van vid vanlig fotboll, tänkte att det här går ju inte när jag först hörde om det. Men vi har så roligt.

Stort i England

I Sverige är det en relativt ny sport. Elfsborgs IK drog tillsammans med Borås stad igång aktiviteten i våras. Men på många håll utomlands är gåfotboll stort, som exempelvis i ursprungslandet England, där det finns ett hundratal lag. Och förutom att träna finns det den sociala aspekten – att äldre som känner sig ensamma ska erbjudas en gemenskap.

– Drömmen vore ju att det sprider sig som ringar på vattnet. Att kanske Göteborg drar igång ett lag, så vi kan ta en buss dit och möta dem. För en del är det här veckans höjdpunkt, säger Linden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer