Maria Wallin larmar om att det finns en ”tystnadskultur” inom Göteborgs stad när det handlar om arbete med gängkriminella. Foto: SVT

Gängexpert: Anställda i Göteborg har ”tystats ner” av chefer

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella gäng utnyttjar barn så unga som åtta år för att övervaka bostadsområden i Göteborg. Det hävdar Maria Wallin som i flera år arbetat med gängproblematik inom både kommunen och polisen. Efter intervjuer med 200 nyckelpersoner framkommer också att anställda har ”tystats ner” av sina chefer, vilket enligt henne kan ha lett till att tidiga insatser uteblivit.

Maria Wallin, som är utvecklingsledare i brottsförebyggande frågor för Göteborgs stad, har under det senaste året intervjuat 200 personer som arbetar mot kriminella i Göteborg. Det kan vara personer inom socialtjänsten, polisen eller fritidsledare. Fram växer en bild där vissa områden kontrolleras av kriminella, som i sin tur anlitar små barn för att speja på vilka som rör sig i området.

Och enligt Maria Wallin har hon fått vittnesmål om att så unga som åttaåringar utnyttjas.

Tystnadskultur i Göteborg

– Det en åttaåring kan användas till är att man ger dem en cykel, eller en mobil med en app. De får rapportera när de ser någon polis eller tjänsteman som rör sig i området, så man har dem som områdesövervakare.

Föräldrar som försöker hålla sina barn borta riskerar enligt Wallin att utsättas för hot och press från kriminella.

Wallin: Tjänstemän ”tystas ner”

Något annat som visat sig i intervjuerna är att tjänstemän upplever att de blir ”tystade” av chefer och ledning. Enligt Maria Wallin har flera anställda upplevt att ledningen inte alltid försått hur utbredd gängproblematiken är i området, att det finns olika bilder av detta hos chefer och hos anställda som arbetar ute i verksamheten. En del i problemet kan vara att olika intressen krockar.

– Man kanske har som uppdrag att lyfta den positiva bilden av området, och då blir det självklart problematiskt att hela tiden prata om problemen, säger Wallin.

Chefen för social resursförvaltning, Michael Ivarsson, förnekar dock att det finns en tystnadskultur.

Efterlyser nationell problembild av gängen

För att komma åt gängen anser Maria Wallin att myndigheter måste arbeta på nya sätt.

– Det här är en konsekvens av att samhället har förändrats väldigt väldigt fort, och systemen har inte hängt med. Så vi behöver en nationell handlingsplan, en nationell lägesbild som ska verkställas i kommunerna – så som man har gjort med arbetet mot våldsbejakande extremism, säger hon.

– Det är lättare att förneka problematiken när det inte finns en nationell lägesbild, säger Maria Wallin.

Wallin: ”Vi har inga problem med befolkningen”

Samtidigt vill hon understryka att staden måste satsa långsiktigt på att komma åt trångboddhet, arbetslöshet och sociala skillnader i förorten. Kortsiktiga projekt ger inte resultat, anser hon.

– Vi har inga problem med befolkningen i områden som Hjällbo, Hammarkullen eller Tynnered. Vi har problem med kriminella system och det är dem vi ska angripa.

Sammanställningen av Maria Wallins intervjuer ska senare sammanställas i en rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tystnadskultur i Göteborg

Mer i ämnet