Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stängd reaktor i Ringhals kompenseras av Rya kraftvärmeverk på Hisingen i Göteborg.. Foto: Göteborgs Energi

Gas från Norge ska stötta västsvenska elnätet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg Energis Rya kraftvärmeverk skall användas för att täcka elbortfallet när Ringhals 4 är stängd för reparation. Därigenom stöttas elnätet i västsverige av fossila bränslen.

Då Ringhals 4 fortfarande är stängd för reparation har Svenska kraftnät nu tecknat avtal med Rya kraftvärmeverk på Hisingen i Göteborg. Tanken är att detta skall ge en prisutjämnande effekt och stärka elsystemet.

– Vi gör detta för att stärka elsystemet och minska riskerna i den svåra situation Sverige befinner sig i, säger Daniel Stridsman, affärschef Värme och Kyla på Göteborg Energi.

Bland annat är det tänkt att minska risken för lokala strömavbrott i södra Sverige. Och det är fossila bränslen som kommer täcka upp bortfallet.

– Ja, det är det till 100 procent. Normalt sett kör vi på olja, men i det här avtalet med Svenska kraftnät så kommer vi att köra på norsk gas. I den situation som har uppstått får vi tyvärr förlita oss på fossila bränslen,  säger Daniel Stridsman.

Hör honom förklara mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.