35-årige Ronak Hassan har blivit av med sitt arbete på köttfabriken i Angered. Nu har han skrivit in sig som arbetssökande igen. Foto: SVT

Ronak hade löfte om fast jobb – nu arbetslös: ”Kom plötsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ronak Hassan hade arbetat i drygt ett år på köttfabriken Signal-Andersson i Mölndal. Han och flera arbetskollegor skulle få fastanställning i maj månad. För tio dagar sedan kom beskedet att de istället varslas om uppsägning – i ett slag förändrades hans planer för framtiden.

Chefen på köttfabriken Signal-Andersson i Mölndal hade lovat flera personer att de skulle få fast anställning. Men coronavirusets spridning och dess ekonomiska inverkan på samhället har istället lett till neddragningar på fabriken.

– Vi skulle fått fast anställning i maj, men varslet kom plötsligt, säger Ronak Hassan och knäpper med fingrarna.

Coronaviruset i Västsverige

Fyra anställda har sagts upp och resterande 120 personer har gått ner i arbetstid. Allt för att företaget ska kunna behålla så många som möjligt av de anställda.

Såg fram emot semester i England

Ronak Hassan hade planer för sommarsemestern i år. Han skulle åka och se på fotboll i England med kompisar. Men de planerna grusades helt.

– Real Madrid och Manchester City i Champions League ville vi se, säger han besviket. 

Men även matchen är nu inställd till följd av coronoaviruset.

Sikriver in sig igen som arbetssökande

Vi möter honom på arbetsförmedlingen i Gamlestaden, dit han kommit för att skriva in sig som arbetssökande igen. Det är sista dagen på hans anställning och från och med den 1 april är han åter arbetslös.

– Vi  har inte haft något att göra på fabriken de senaste veckorna, säger Ronak Hassan.

Haft ett nystartsjobb i drygt ett år

Han brukade komma regelbundet till arbetsförmedlingen för att ordna med dokument eftersom han har haft en anställning i form av nystartsjobb. Det betyder att arbetsförmedlingen betalar en del av lönen och arbetsgivaren resten.

– Jag trodde det var för sista gången jag skulle komma hit och få hjälp, men tyvärr är jag tillbaka igen, säger han och skrattar.

Fick rådet gå med i a-kassan

Ronak Hassan har varit med i a-kassan, vilket han är glad för. Rådet fick han av sin handläggare. Men det finns flera kollegor som inte har a-kassa.

– Det kommer bli kaos för dem, säger han med tung röst.

Hoppas på en återanställning

Framöver kommer Ronak Hassan att försöka stanna hem och söka arbete på nätet och via sitt nätverk. Sedan hoppas han att fabriken kanske återanställer honom när situationen stabiliseras längre fram.

– Men först ska jag ta det lite lugnt och se vad som händer.

Arbetslösa i Västra Götaland och Halland

Vecka 13 2020:

58534 inskrivna arbetslösa i Västra Götaland, vilket är 6742 fler än samma vecka föregående år.

Vecka 13 2020:

9740 inskrivna arbetslösa i Hallands län, vilket är 369 fler än samma vecka föregående år

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet