Åklagaren: ”Det har eskalerat allt eftersom” Foto: SVT

Gift par i Skaraborg åtalas för sexövergrepp på flera barn

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid har barnen, enligt åtalet, utsatts för sexuella övergrepp av mannen och kvinnan. Det handlar bland annat om närstående barn som både våldtagits och kränkts.

Redan när ett av barnen var mycket ung tonåring misstänks mannen ha bjudit på alkohol innan övergreppet påbörjades. Den grova våldtäkten ska även ha dokumenterats.

Förnekar brott

Åklagaren skriver i åtalet att flera av övergreppen skett i en miljö där barnen ska kunna känna trygghet. Mannen åtalas även för två andra våldtäkter mot samma barn. Mannen medger vissa omständigheter och gärningar vad gäller de två våldtäkterna, men förnekar brott. Han förnekar helt den grova våldtäkten.

– Uppgifterna som framkommer är i vissa delar anmärkningsvärda och allvarliga. Målsäganden har befunnit sig i en jobbig och utsatt situation, säger Anna Johansson, åklagare.

Enligt åtalet har mannen begått flest övergrepp, men även kvinnan ska ha varit en del av brotten. Hon nekar till dessa. Enligt åklagaren är offren alla under 18 år, och i vissa fall även under 15 år. Totalt misstänks fyra barn ha varit utsatta.

I klippet ovan hör du åklagaren beskriva situationen för de målsägande.

Filmer med barnporr

Bland de tekniska bevisen finns telefoner och datorer som tagits i beslag. I dessa har polisen hittat en stor mängd barnpornografi, bestående av hundratals bilder och filmer.

– Enligt min mening har vi ett gott bevisläge. Dels har vi målsägandeuppgifter och stödbevisning i form av filmer och foton i stora delar och dels har vi vittnesuppgifter, säger Anna Johansson.

De misstänkta har suttit häktade sedan i mitten av februari och under utredningens gång har fler och fler misstankar riktats mot dem. Brotten rör i de flesta fall olika sexualbrott mot barn. Merparten av brotten ska ha skett i parets gemensamma bostad.

– Jag kommer varken nu eller senare ge några kommentarer, säger advokat Charlotte Jonsson som är mannens försvarare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.