Foto: Daniel Jonsson

Giftläckage i matfabrik – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

Totalt fem skadade är under onsdagsmorgonen kvar på sjukhus efter ammoniakutsläppet i ventilationssystemet på företaget Dafgårds anläggning i Källby mellan Lidköping och Götene. Två personer fick allvarliga frätskador.

– När brandmännen kom fram sprang skadade människor ut från lokalerna. Då såg vi även rök och det var ammoniakångorna. Då kallade vi på förstärkning, säger Kenth Johansson, stabsbrandmästare Räddningstjänsten Tagene och Tidaholm.

Räddningstjänsten fick larmet vid halvsju-tiden under tisdagskvällen. 150 kilo ammoniak hade läckt ut ur en ventil i samband med arbete.

– Det hände när ammoniaken flyttades mellan två tankar, säger Peter Adlersson, presstalesman polisen Västra Götaland.

Frätskador på kroppen

Området spärrades av och elva skadade personer fördes till sjukhus i Lidköping och Sköve.

– Det ska bland annat röra sig om frätskador på kroppen, säger Peter Adlersson.

En anmälan om arbetsplatsolycka är skriven. Räddningstjänsten i Tagene och Tidaholm inledde under tisdagskvällen saneringsarbete med specialdammsugare.

– Vi har inte kunnat besiktiga platsen på grund av den farliga luften, säger Peter Adlersson, presstalesman polisen Västra Götaland.

”Alla är lite chockade”

Dafgårds vice vd, Magnus Dafgård, säger till Sveriges Radio P4 Skaraborg att det viktigaste från företagets sida är att ta hand om alla de som skadats.

– Alla är lite chockade, för det har ju inte hänt en sådan här olycka förut, och vi jobbar nu för att ta hand om dem som är chockade, sade han till radiokanalen under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.